Obce dají lovcům motivační „zástřelné“

Také nejvýchodnější region se bojí rozšíření afrického moru prasat, jehož ohnisko se loni v červnu potvrdilo na Zlínsku. Starostové Sdružení obcí Jablunkovska se proto na svém posledním jednání dohodli, že svým zastupitelstvům doporučí schválit motivační příspěvek uživatelům honiteb na slovení černé zvěře.

Africký mor prasat je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění prasat všech plemen. Přenášejí jej divočáci a jeho léčba neexistuje. Pro člověka však nebezpečný není.

„To, co se u nás děje, je šílené. Kolem cesty směrem na Bystřici je to rozryté tak, až se zdá, že tudy projel někdo s pluhem. Rozryto máme všude po dědině, mezi domy.“Eva Kawuloková

„V ohnisku nákazy je povinnost chovy domácích prasat vybít. Veterina nařídí nejen nucenou porážku, ale i zákaz chovu. Země, kde se nákaza potvrdila, nemohou exportovat živá prasata ani maso a výrobky z něj,“ popsal důsledky viru vedoucí odboru životního prostředí jablunkovské radnice Jiří Vavřač.

V Jablunkově, který hostil jednání Sdružení obcí Jablunkovska poslední lednový pátek, debatovali o tom, jak motivovat uživatele honiteb k lovení. A mohli se odpíchnout od konkrétního příkladu. „My jsme schválili příspěvek dva tisíce, protože to, co se u nás děje, je šílené. Kolem cesty směrem na Bystřici je to rozryté tak, až se zdá, že tudy projel někdo s pluhem. Rozryto máme všude po dědině, mezi domy,“ ilustrovala starostka Milíkova Eva Kawuloková.

Přítomní starostové nakonec většinově přijali tisícikorunový návrh a doporučí jej také ke schválení na zastupitelstvech. Společná domluva a jednotná částka je podle hlav obcí Jablunkovska, kde dohromady funguje 14 honiteb, důležitá proto, aby lovci nepřetahovali odlovenou zvěř z katastru jedné obce do druhé, která by měla příspěvek vyšší.

Další zprávy z regionu