Obce jsou proti vratným petkám

Česká republika se pomalu, ale jistě blíží k povinnému zálohování PET lahví a plechovek od nápojů. V rámci pilotních projektů se tyto obaly dají na některých místech vracet už teď.

Kontejnery na plast se mohou stát zbytečnými. Ilustrační foto: tm

Samotné spuštění projektu ve všech prodejnách nad 50 metrů čtverečních se pak očekává nejpozději do roku 2026. Obce nejen na Jablunkovsku jsou proti.

„Prodejny od 50 metrů čtverečních budou muset vybírat PET lahve a plechovky. To je vlastně každá večerka. Tento tlak na malé obchodníky může být i důvodem, aby s podnikáním skončili,“ nastínil na pátečním jednání starostů Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) předseda sdružení a zároveň starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Starostka sousední Dolní Lomné Eva Sikorová má negativní zkušenost ze sousedního Slovenska. „Byla jsem tam v obchodě, kde se zrovna automat na sběr PET lahví a plechovek porouchal. Trvalo asi 15 minut, než prodavačka dala vše do pořádku, takže chyběla na jiném místě prodejny. Nedovedu si to u nás v obchodě představit,“ předeslala starostka.

Starostům dále vadí, že mají v obcích zavedený systém svozu odpadu včetně sběrných hnízd a systém slev pro jednotlivé domácnosti, a vše má být jinak. Nádoby na plast budou téměř zbytečné.

Vytvářet tlak
„Rovněž máme obavy, že se v obcích zvýší doprava a s vrácením lahví a plechovek bude i složitější logistika. V obchodech bude vše náročnější kvůli skladování. Musí se vytřídit pomačkané PET lahve či s poničenou etiketou, ty budou nevratné,“ pokračoval Kawulok, podle kterého by se výkup měl týkat prodejen s rozlohou alespoň 100 metrů čtverečních.

Na jednání starostů SOJ byla přítomná i poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Michaela Šebelová (Starostové a nezávislí). Dle jejích slov je dobré vznášet námitky z místních samospráv, protože čím více jich bude, tím může dojít třeba jen k drobným změnám.
„Tlak na ministerstvo je důležitý. V zákulisí sněmovny se v tomto směru pořád jedná,“ doplnila poslankyně.

Obce čtyř sdružení mikroregionu, včetně SOJ, již nedávno poslaly nesouhlasný dopis na ministerstvo životního prostředí, kde se postavili proti zálohování. Ministerstvo reagovalo sdělením, že v tomto směru již je rozhodnuto a akce se s jistotou spustí.

„Nejhorší je, že osvěta kolem problému se dělá až po rozhodnutí, přitom měla být ještě v době, kdy se věc připravovala,“ posteskl si starosta Bystřice Roman Wróbel.

Starostové se shodli, že do začátku března zmapují situaci ve svých obcích – budou chtít znát jasný postoj místních prodejců k zálohování. Podle toho zvolí další postup.

Další zprávy z regionu