Obce si za odvoz odpadů sáhnou hlouběji do kapsy

Svoz odpadů bude pro obce nákladnější. Odpadová firma zvedá ceny o téměř 9 procent na Třinecku a o 8,2 procenta na Jablunkovsku. Starostové tak stojí před otázkou, zda navýšení promítnou do plateb svých občanů. Zatím nepopulární krok nikdo neudělal.

Práce se svozem odpadů je náročná. Svážet se musí bez ohledu na počasí. Foto: Smolo

Na řadě posledních zasedání zastupitelů obcí promlouval jednatel firmy Smolo Tomáš Ondraszek. Přišel vysvětlit, proč společnost musí zvedat ceny za svoz odpadů.

„Mimo jiné je to proto, že jsme byli nuceni změnit skládku, na kterou odpady odvážíme. Doposud jsme je vozili do Frýdku-Místku, tam už ale nemají kapacitu. Proto jsme podepsali smlouvu se skládkou v Horní Suché, která má ovšem vyšší ceny,“ argumentoval Ondraszek. Dalším důvodem je růst cen za překládání odpadů.

Do zvýšení se promítla i rostoucí cena energií a platy zaměstnanců. „Museli jsme je navýšit, protože jinak by tuto práci už nikdo nedělal,“ vysvětloval jednatel.

„Ceny za svoz odpadů pro občany upravujeme vždy k prvními lednu, takže je nyní nebudeme měnit. Uvidíme, jaký bude letošní rok a zda se nám podaří nenavyšovat množství směsného odpadu, abychom se ještě vešli do normy 180 kil za občana na rok,“ podotkl starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Dodal, že obec bude za odpady kvůli zvednutí ceny platit zhruba o 70 až 80 tisíc korun více.

Ani další obce navýšení ceny za svoz odpadů zatím nemotivuje k tomu, aby vyžadovaly vyšší částku po svých občanech. „Jedná se o navýšení o osm procent, určitě to pocítíme. Vyřešíme to rozpočtovým opatřením,“ informovala starostka Mostů u Jablunkova Zuzana Sikorová. Od začátku loňského roku tamní občany stojí ročně likvidace komunálního odpadu 800 korun, dříve to bylo 450 korun.

Roční poplatek za komunální odpad v Návsí zvedli od ledna 2022 z 500 na 800 korun. „Polovinu částky si hradí občané a druhou obec. Zhruba v druhé polovině roku budeme mít analýzu současných nákladů a na jejím základě se poté rozhodne, zda poplatek navýšíme,“ sdělil starosta Návsí Marian Waszut. Pokračoval, že požádal jednatele společnosti Smolo, aby vedení obce seznámil s plánovaným navýšením cen pro příští rok nejpozději do konce října, aby si dopad navýšení dokázali promítnout do analýzy a měli dostatek času na případnou změnu vyhlášky.

„Navýšení cen za svozové služby vzhledem k celkové situaci akceptujeme, výrazněji nás to nepoznamená,“ prohlásil starosta Vendryně Raimund Sikora. Od ledna obec zvedla poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu z 500 na 700 korun.

„Odpadové hospodářství dotujeme dlouhodobě. Několik posledních let na každého občana ročně doplácíme přibližně tisíc korun. Nejedná se pouze o svoz komunálního odpadu, ale i ostatní služby – velkoobjemový odpad, pytlový svoz, zvony na papír, sklo či plast nebo možnost využívání sběrného dvoru,“ vypočítal Raimund Sikora.

„Navýšení ceny za odpady zásadní vliv na rozpočet obce mít nebude. Ale jelikož zvyšují skoro všichni dodavatelé, pozastaví se tím určitě nějaké plánované investice,“ konstatovala starostka Stříteže Michaela Porvisová s tím, že momentálně je ve Stříteži poplatek za odpad 720 korun na občana, ale plánují ho od nového roku navýšit.

V sousedním Vělopolí již poplatek navýšili, protože se zvýšením ceny za svoz odpadu počítali. Podobně reagovali v Ropici. „O navýšení jsme věděli, a proto jsme již v prosinci navýšili poplatek na 840 korun, což je zřejmě nejvíce v okolí. Přesto stále jako obec na svoz doplácíme. Na druhou stranu máme systém slev. Kdo třídí, může ušetřit,“ uzavřela starostka Ropice Gabriela Szmeková.

Další zprávy z regionu