Obcím dělá starosti vytíženost stavebních a projekčních firem

Ze začátku vypadá scénář docela jednoduše. Obec se chystá na rekonstrukci určité budovy, připraví projekt, má přislíbenou dotaci a zbývá vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele. A může přijít problém. O zakázku není mezi stavebními firmami zájem.

Ilustrační foto: Design by Freepik

„Koncem roku se nám poprvé stalo, že se do výběrového řízení přihlásila jedna jediná firma, která nabídla cenu o 30 procent dražší oproti předpokladu. Z tohoto důvodu jsme veřejnou zakázku zrušili a vyhlašujeme ji znovu. V tuto chvíli nevíme, jak to dopadne, ale první komplikace nastala – museli jsme posunout termín realizace. A protože se jedná o školské objekty, které chceme zprovoznit na začátku nového školního roku, už nám celkem hoří termín,“ prozradil starosta Hrádku Robert Borski.

To potvrdil i jeho bystřický kolega. „Je to tak. Firmy se neperou hlavně o investice hrazené z dotací. Před každým výběrovým řízením máme malou dušičku, protože případný nezájem uchazečů o realizaci díla hrozí změnou indikátorů, posunutím termínu realizace a v konečném důsledku i krácením, potažmo neposkytnutím dotace,“ řekl starosta Bystřice Roman Wróbel a přidal další postřeh. „Asi to zazní paradoxně, ale troufnu si konstatovat, že mnohem větší problém než případný nezájem firem z důvodu ‚nestíhání‘ je z pohledu zadavatelů naprostý nedostatek a zahlcenost projektantů. Tito jsou naprosto nedostatkovým ‚zbožím‘,“ zdůraznil Wróbel.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu