Obec lidem přispěje na přípojky a čistírny

Občané Mostů u Jablunkova, kteří se chtějí napojit na kanalizační řad nebo si hodlají zřídit domovní čistírnu odpadních vod, získají finanční podporu. Na svém posledním jednání to schválilo zastupitelstvo obce.

Ilustrační foto: th

„Jakmile vytvoříme nový úsek kanalizačního řadu, vyzveme naše občany, aby se na něj napojili. Motivujeme je finančním příspěvkem, aby se zřízením přípojky neměli tak vysoké výdaje. Přispíváme jim na výkop, což bude od prvního června 900 korun za kubík, dále na materiál a na projektovou dokumentaci,“ vyjmenovala starostka obce Zuzana Sikorová.

Podotkla, že tento motivační program, který v obci funguje již od roku 2011, mohou využít majitelé budov, které chtějí napojit na nový úsek kanalizace. A také vlastníci objektů, kteří se na kanalizaci nemohli napojit dříve, například kvůli majetkoprávnímu vypořádání. V rámci dotačního programu se občané Mostů u Jablunkova mohou ucházet celkem o 500 tisíc korun, dříve to bylo o 100 tisíc korun méně.

Na podporu mají nárok také občané z lokalit, kde prozatím kanalizační řad není a v dohledné době zde ani nevznikne. „Na vybudování domovní čistírny odpadních vod jim budeme nově přispívat částkou 35 tisíc korun, což bude o pět tisíc více než doposud,“ dodala Zuzana Sikorová.

Další zprávy z regionu