Obec Smilovice ohlídají již brzy bezpečnostní kamery

Na život ve Smilovicích budou už zanedlouho dohlížet také tři nové bezpečnostní kamery. Jejich pořízení schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

Smilovice ohlídají bezpečnostní kamery. Foto: mr

Důvod? Prevence i snadnější dohledatelnost zločinců. „Když jsem poprvé uvažoval o pořízení kamer, myslel jsem zejména na špatně parkující řidiče a na to, že pod dohledem kamer si už nedovolí zaparkovat třeba přímo na přechodu pro chodce. Nyní ale myslím, že těch důvodů pro jejich pořízení je daleko více,“ řekl starosta Smilovic Miroslav Nogol. Má na mysli zejména prevenci kriminality, kdy případní pachatelé prostě musí počítat s tím, že budou při páchání nekalostí zachyceni, a to jak při krádežích, tak i při ničení cizího majetku či vandalismu. „Je pravda, že už nám tady dvakrát vykradli obchod a zcizili i traktůrek. Navíc bude moci třeba policie lépe objasnit příčiny případných dopravních nehod,“ připojil se místostarosta Jindřich Mackowski.

Na jednání zastupitelů byl také technik, který kamery zapojí. Vysvětlil, že dokážou vytvořit kvalitní záznam, který je skutečně možný použít i jako průkazní materiál pro Policii ČR. „Manipulace se zařízením je velice snadná a zvládne ji každý běžný uživatel počítačů,“ uklidnil přítomné.

Obec vydá na pořízení tří bezpečnostních kamer zhruba sto tisíc korun. U příjezdových cedulí na okrajích Smilovic pak přibude upozornění, že bezpečnostní kamery pořizují záznam. „Samozřejmě se nikdo nemusí bát, že tady budeme na obci sedět a dívat se, kdo kdy šel třeba v noci z hospody. Záznam bude použit striktně pouze v případě nutnosti objasnění nějaké události,“ zdůraznil Miroslav Nogol.

Další zprávy z regionu