Oblíbená pobočka pošty je prozatím zachráněna

Obyvatele hutnické metropole vyděsila zpráva, že přijdou o svou oblíbenou poštu v prostorách třineckého Tesca. Mají ji v oblibě hlavně pro její příznivou otvírací dobu a možnosti pohodlného parkování. Vedení města proto zahájilo jednání s vedením pošty a výsledek je příznivý, pobočka zatím zrušena nebude.

Oblíbená pošta v Tescu prozatím zrušena nebude. Foto: mr

„To nemůžete myslet vážně. Vždyť je to nejlepší pošta ve městě,“ reagovala před 14 dny důchodkyně, která často dochází právě na poštu v Tescu na Frýdecké ulici. Nyní může být spokojená. Tedy aspoň prozatím. Generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán po jednání s vedením města Třinec uvedl, že pobočka v Tescu není pro jejich potřeby zcela ideální. Má moc malé prostory.

„Do doby, než najdeme optimální náhradu za pobočky na Poštovní a Frýdecké ulici, zachováme jejich provoz. Budeme však potřebovat spolupráci města při vyjednávání o úpravě nájemních podmínek v Tescu. Chceme jednat i o nájemních podmínkách pobočky na náměstí T.G.M.,“ nastínil generální ředitel a doplnil, že cílem společnosti je dlouhodobě udržitelný koncept poštovní infrastruktury v Třinci, kde bude hrát roli ekonomika i klientské požadavky.

Primátorka Třince Věra Palkovská jednala s Miroslavem Štěpánem v úterý 18. dubna. Už před tím se však sešla i s ředitelem České pošty Ostrava s cílem rozhodnutí o rušení poboček zvrátit. Schůzky budou pokračovat tak, aby rozhodnutí bylo smysluplné pro Českou poštu, samosprávu a občany města.

Na té první se sejde primátorka se zástupcem Tesca a České pošty, aby dojednali nové podmínky nájmu.

„Rozumím snahám současné vlády o transformaci, respektive o snížení nákladů na provoz pošt, které jsou dlouhodobě ztrátové. Občany trápí zejména zrušení pobočky na Frýdecké v obchodním domě Tesco a vedení města rovněž. Jde o velmi využívanou poštu s dobrou dostupností, parkováním, vhodnou otevírací dobou, která je od 9 až do 20 hodin každý den v týdnu. Pošta je bezbariérová. Rozhodnutí zrušit tuto poštu považujeme za velice nešťastné i s ohledem na to, že u pošty je autobusová zastávka a občané z příměstských částí Třince dopravu autobusy využívají,“ vysvětlila postoj vedení města Věra Palkovská.

Pokračovala, že pobočka na Poštovní ulici je pro starší lidi a občany s tělesným handicapem prakticky nedostupná. Problematické je v této lokalitě i parkování.
„Už nyní jednáme o tom, aby byla nová pošta na Frýdecké ulici. Nacházela by se tak v lokalitě, která je dostupná i pro občany příměstských částí, čili v dosahu autobusové dopravy. Prioritou jsou bezbariérovost, možnost parkování a vhodná provozní doba,“ popsala Věra Palkovská.

„Chceme mít v Třinci moderní pobočku nové generace, která zajistí poštovní služby a služby našich partnerů – ČSOB, ČSOB pojišťovny a ČEZ Prodej. Potřebujeme prostory takové velikosti, abychom mohli koncentrovat celé portfolio našich služeb,“ dodal Štěpán.

Další zprávy z regionu