Obrazy z říše snů vystavila galerie

Takovou výstavu Třinec ještě nezažil. V galerii se sešla díla nejvýznamnějších českých malířů, jako jsou Mucha, Kupka, Zrzavý či Štyrský. Návštěvníci mají možnost sledovat vývoj umělců, jak tvořili na začátku kariéry a jakým směrem se ubírali později, kdy byli na svém uměleckém vrcholu.

O vernisáž byl nebývalý zájem. Foto: mr

Výstava potrvá pouze do 22. března. Galerie města Třince ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář pořádá ojedinělou výstavu, na které přestavuje více než desítku českých výtvarných legend od secese, kubismu, avantgardy, surrealismu nebo abstrakce až po současné umění.

Výstava je jakýmsi setkáním umělců, jako jsou například Alfons Mucha, František Kupka, Bohumil Kubišta, Jan Zrzavý, Josef Šíma, Jindřich Štyrský, Vladimír Boudník, Zdeněk Sklenář, Václav Boštík, Zdeněk Sýkora, Milan Grygar, Adriana Šimotová, Karel Malich, Milan Dobeš, Jan Merta a Krištof Kintera. Koncept výstavy je jedinečný v tom, že je postaven na vizuálním kontrastu mezi raným a vrcholným dílem jednotlivých autorů.

„Tak výjimečnou výstavu jsme v Třinci ještě neměli. Jmenuje se Salon pokladů, a to opravdu ne nadarmo,“ řekla na úvod ředitelka Knihovny Třinec, pod níž třinecká galerie spadá, Martina
Wolna.

Lidé mají možnost prohlédnout si hodnotná díla. Foto: mr

„Tato výstava má svého Ježíška, někoho, bez koho by se zde nemohla konat. Tím je výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek, který je velkým ctitelem výtvarného umění. Je impresáriem, který výstavu do Třince přivezl,“ vyzdvihl Zdeněk Sklenář, který se vernisáže osobně zúčastnil. Pokračoval, že většina vystavených děl pochází ze sbírek v tomto kraji. „Ovšem jeden obraz sem doputoval až z Abú Dhabí. Vlastní ho mí dobří přátelé, kteří ho sem osobně dovezli, což není zrovna obvyklé. Tím obrazem je rané dílo Alfonse Muchy a přivezla ho paní Eva Kašpárková, která je bývalou reprezentantkou v plavání a v roce 1968 emigrovala. Nyní se aspoň na chvíli vrátila ona i tento vzácný obraz,“ přidal perličku Zdeněk Sklenář.

Výstava přináší návštěvníkům 54 originálů. Ti zde najdou obrazy, ale i plastiky a dokonce také unikátní knihy. Zdeněk Sklenář na vernisáži zevrubně hovořil o autorech zde zastoupených. Kdo nestihl dorazit, může navštívit komentované prohlídky, které se konají v pondělky 13. a 20. března od 16 hodin. Jejich výhodou je, že se lidé dozví zajímavosti nejen o autorech, ale i dílech. Vstup na výstavu i na komentované prohlídky je zdarma.

Další zprávy z regionu