Obyvatele Hrčavy pobouřil návrh územního plánu

Atmosféra hustá tak, že by se dala krájet, panovala minulý týden na Hrčavě. Projektantka Helga Kozelská Bencúrová přijela místním lidem představit možnou podobu územního plánu obce. Nespokojení občané ale hlasitě dávali najevo, že se jim návrh nelíbí.

Debata nad návrhem územního plánu byla živá. Foto: mr

Neformální jednání se konalo v úterý 15. listopadu v sále obecního úřadu. „Jsme jediná obec v regionu, která územní plán nemá. Potřebujeme ho ale nutně k tomu, aby se Hrčava mohla rozvíjet, aby mohla získávat dotace, abychom konečně vyřešili problémy s vodou, parkováním nebo třeba s příjezdovou komunikací,“ vysvětloval na úvod schůzky starosta Marek Sikora.

Připomenul, že na jeho pořízení získali dotaci, a proto si ho může obec dovolit. „Pokud bychom ho neměli, můžeme čekat velké komplikace do budoucna,“ upozornil starosta.

Projektantka jeho slova potvrdila. Podle ní je územní plán strategickým dokumentem, bez něhož se obce neobejdou. „Při jeho tvorbě jsem poznala, jak těžký život máte. Jak špatná dopravní obslužnost zde je, jaké máte problémy s vodou. Takže plán například řeší rozšíření komunikace do Bukovce nebo rozšíření vodovodu či stavbu čističky odpadních vod,“ řekla mimo jiné Helga Kozelská Bencúrová.

Po představení územního plánu začala živá diskuze. Lidé poukazovali hlavně na to, že dodali na obecní úřad své připomínky a podněty, ale ty v návrhu plánu nejsou zapracovány. „Už v roce 2018 mi zastupitelstvo schválilo povolení stavby. Ale teď se dívám do zákresů a místo, kde jsem měl stavět, není zakresleno jako stavební pozemek. To nechápu,“ poukázal jeden z obyvatel.

Na místo dorazila i ředitelka jablunkovské Charity Lucie Szotkowská. „Výsledek dlouholetého plánování nás dost překvapil. S minulým vedením obce jsme totiž řešili potřebnost sociálních služeb na Hrčavě. Na základě toho jsme koupili stavební pozemek s tím, že budeme stavět. A teď najednou vidíme, že s tím územní plán nepočítá. Je to šok,“ podotkla Lucie Szotkovská.

V územním plánu je sice zakresleno místo, kde by mohl vyrůst jakýsi penzion pro seniory, ale na jiném místě. „A rozhodně toto není sociální služba,“ poukázala ředitelka. Pokračovala, že pozemek, který Charita zakoupila jako stavební, tak nyní ztrácí na hodnotě. „Podáme připomínku, pak i námitku a budeme bojovat. Není to pro nás příznivé,“ dodala.

Další občané kritizovali, že územní plán až moc vychází vstříc místnímu starostovi. „Nemusí to být pravda, ale většina věcí je navržena v jeho prospěch. Třeba oblast Gavlonka, kde má pozemky, je navržena jako rekreační a můžou se tam stavět chaty,“ poukázala další z obyvatelek.

Helga Kozelská Bencúrová byla reakcemi lidí překvapena. Vysvětlila jim ale, že rozhodně nejde o konečný návrh. „Každý může na úřad v Jablunkově podat své připomínky. Pokud nebudou v rozporu s nějakým zákonem, mohou se do územního plánu zapracovat. Proto se zde koná tato debata, abyste se mohli vyjádřit,“ vysvětlovala projektantka.

Zdůraznila, že se při tvorbě územního plánu řídila pouze snahou o zachování rázu krajiny Hrčavy, rozhodně se nezabývala vlastnictvím jednotlivých pozemků či budov. „Je zde hodně vyhrocená situace. Lidé posílali stížnosti i na kraj, a proto jsem se rozhodla uspořádat tuto schůzku, protože si myslím, že tady koluje spousta dezinformací. Doporučuji proto všem, aby podávali své připomínky, jedině tak můžeme dokončit územní plán tak, aby byli místní obyvatelé spokojeni,“ dodala.

Připomínky mohou lidé posílat na městský úřad v Jablunkově do 8. prosince.

Starosta Hrčavy Marek Sikora ostře odmítl, že by návrh územního plánu vycházel vstříc jeho podnikání. „Obec není zpracovatelem, jak vysvětlila paní projektantka. Je dělán tak, aby pomáhal všem obyvatelům Hrčavy,“ zdůraznil starosta.

Další zprávy z regionu