Obyvatelé Třince vytřídili sto tun jídla

Už deset měsíců mohou obyvatelé Třince vhazovat kuchyňský odpad do speciálních kontejnerů. Za tu dobu ho vytřídili téměř sto tun. Pomáhají tím nejen městské kase, ale i životnímu prostředí.

Lidé si zvykli používat kontejnery na kuchyňský odpad. Foto: Smolo

„Množství vytříděného kuchyňského odpadu stále mírně roste. Při každém svozu odebereme dvě až tři tuny kuchyňských zbytků z domácností, které se podařilo uchránit před skládkováním. Pro město a občany je to výhodnější, protože státem určené poplatky za uložení na skládku stále rostou. Prošlé jídlo nebo jeho zbytky slouží k výrobě energie a digestát z bioplynky se pak vrací do přírody jako hnojivo,“ vysvětlil jednatel odpadové firmy Smolo Tomáš Ondraszek.

Organický odpad z kuchyně do směsného odpadu nepatří. Přesto třetinu celkového množství směsného komunálního odpadu tvoří právě bioodpad, většinou jde o zbytky z kuchyní. „Loňská analýza, kterou jsme provedli na našem sběrném dvoře za přítomnosti úředníků, potvrdila, že průměrná černá nádoba v hutnickém městě obsahovala kromě dalších využitelných komodit vysoké procento bioodpadu, který zbytečně končil na skládce. Věřím, že společně dovedeme třídit ještě efektivněji,“ ubezpečil Ondraszek.

Díky informační kampani a dodatečným polepům nádob se daří snižovat množství sáčků nebo jiných nežádoucích příměsí v obsahu. Jakýkoli nevhodný materiál totiž musí pracovníci před vstupem do technologie bioplynové stanice vytřídit, což proces prodražuje.

Další zprávy z regionu