Ocelová svodidla odřízla penzionu přístupovou cestu

Svodidla. Ta jsou důvodem, proč mají manželé Podešvovi už sedm měsíců neklidné spaní. Podle provozovatelů penzionu Na Kamyncu v Jablunkově zátaras porušuje Listinu základních lidských práv a svobod, radnice se ale ohrazuje.

Kovová svodidla se stala překážkou i na cestě k autobusu. Foto: fm

Současná ocelová svodidla zamezila přístup k cestě na Dolní Lomnou v srpnu loňského roku. Od té doby se Podešvovi ptají nejen proč, ale také poukazují na nepříjemnosti, které zaslepení příjezdové cesty k jejich podniku i dalším rodinným domům způsobilo.

„Přišli jsme o tento přístup k vlakové i autobusové zastávce, obchůdku i infrastruktuře. Ztížil se také přístup záchranných složek, když provozujete podnik, musíte na toto pamatovat. Zábrany narušily provoz celého penzionu, přístup zaměstnanců do práce, návštěvníků, turistů. Překračování svodidel je nebezpečné, stejně jako náhradní cesta peších přes kruhový objezd,“ popsal Antonín Podešva a pokračoval: „Kdyby alespoň svodidla namontovali jen do půlky tak, aby se dalo projít nebo projet na kole či s kočárkem. Přitom zodpovědný projektant nikdy se svodidly a zaslepením silnice nepočítal, a takto to bylo také zkolaudováno.“

Svodidla na konci 255 metrů dlouhé slepé cesty osadila Správa silnic Moravskoslezského kraje na popud jablunkovského úřadu. „Jako správce krajských komunikací se řídíme rozhodnutími a stanoveními, které vydává příslušný silniční správní úřad, v tomto případě Odbor dopravy Městského úřadu Jablunkov, který vydal Stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích po odsouhlasení policejním dopravním inspektorátem v Třinci,“ vysvětlil vedoucí frýdecko-místeckého střediska krajské správy silnic Radomír Vlk.

Na nebezpečné místo ale radnici v prvé řadě upozornil anonym a úřad musel situaci vyřešit.

Více si můžete přečíst v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu