Ocenění mě zavazuje k tomu, abych byla ještě lepší, říká žena

Když Beáta Dulawová z Českého Těšína před 15 lety po mateřské dovolené hledala práci, víceméně náhodou dostala nabídku zkusit to v českotěšínské Charitě. Dnes už ví, že to byl zřejmě osud, který ji nasměroval tam, kde se cítí dobře a svou práci dělá zodpovědně a s velkou chutí. Koneckonců na důkaz svých pracovních i lidských kvalit teď má i „papír“.

Beáta Dulawová z Charity Český Těšín získala ocenění Qualitas Optima 2024. Foto: toj

Začátkem června převzala zasloužilá pracovnice Charity Český Těšín přímo z rukou apoštolského nuncia arcibiskupa Judea Thaddea Okolo ocenění QUALITAS OPTIMA „Charitní sestra roku 2024“ za mimořádný osobní přínos pro charitní službu.

Od mládí chtěla být zdravotní sestrou, takže předpoklady k sociální práci se zdravotnickým zaměření, kterému se dnes věnuje, by tu byly.

„Jsem vystudovaná zdravotní sestra a už na počátku devadesátých let, kdy se domácí péče začala rozjíždět, jsem si řekla, že by mě to bavilo,“ vzpomíná Dulawová, vedoucí sekce terénních služeb, pod které spadá nejen Charitní ošetřovatelská služba, ale rovněž i Charitní pečovatelská služba a Charitní asistence.

Domácí péčí se v tomto případě myslí terénní zdravotní péče poskytovaná přímo v domácnostech pacientů. Společně s kolegyněmi se stará o pacienty, zpravidla v seniorském věku, kterým chodí podávat léky, odebírat krev, aplikovat infúze, katetry. Součástí její práce je péče o stomiky a umírající. Měsíčně její tým terénních pracovníku pomáhá až 140 pacientům.

„Nejčastěji jsou to senioři, ale staráme se o tříleté dítě,“ říká Beáta Dulawová.

Paní Beáta je už několik let členkou celostátního odborného kolegia zdravotních sester Charity Česká republika a také předsedkyní kolegia zdravotních sester charit Diecéze ostravsko-opavské.

Vedení Charity ji chválí. „Díky své pečlivosti a profesionalitě přináší do pracovního prostředí pozitivní atmosféru a především důvěru. Její oddanost a vášeň pro charitní práci jsou pro nás všechny velmi inspirující,“ píše se na stránkách Charity Český Těšín.

Zřejmě i proto získala ocenění. Nominaci totiž musel poslat někdo z kolegů v Charitě. „Přiznám se, že jsem byla nejen nominací, ale i oceněním mile překvapena a moc jsem si ceremoniál v Knihovně Václava Havla v Praze užila,“ říká.

A co pro ni ocenění znamená? „Zavazuje mě k tomu, abych byla dobrá a ještě lepší,“ říká s úsměvem žena narozená pod Tatram

Další zprávy z regionu