„Ochočení“ vlci chodí až k obydlím

Útoky vlků na stáda ovcí a dokonce krav, které skončily smrtí několika domácích zvířat, mobilizují obce pod Filipkou. Lidé poukazují, že se vlci nebojí člověka a jsou vidět i ve dne. Ochránci přírody uklidňují: vlka nezajímají lidé, ale jejich hospodářská zvířata.

Vlk v Nýdku na snímku pořízeném mobilem v minulých dnech.

Ještě v první polovině května mohl hrádecký starosta Robert Borski tvrdit: „Nepamatuji si, že by na katastru Hrádku zaútočili vlci.“ Od noci z 18. na 19 května je vše jinak. Vlci zaútočili poblíž chaty Hrádek nejprve na stádo ovcí, o několik dnů později na stádo krav. Obě patří Igoru Sikorovi z Návsí, který má i pastviny pronajaté v Nýdku.

„Neuplynulo ani pár dnů a majitel těchto pozemků při jízdě autem jednoho vlka u tohoto stáda zahlédl. Zvíře nemělo vůbec strach. Z auta na něj několikrát zatroubil, s ním to vůbec nehlo. Vylezl z vozu a přiblížil se ke zvířeti na nějakých 20 metrů. Házel po něm kamení. Vlk si ho po chvíli všiml a v klidu odkráčel do lesa,“ nastínil Sikora, který byl ihned informován. Následně stádo čítající 140 kusů ovcí a jehňat nahnali na minimální výměru, aby bylo po kupě. „Po chvíli jsme dostali informaci, že vlk útočil na ovce o čtyři kilometry dál – tři nepřežily,“ dodal Sikora. Nyní je podle něj klid, protože vlci se zaměřili na mladé srnčí. V řeči čísel, tento chovatel přišel kvůli vlkům od 18. května do 7. června o sedm beranů a jednu březí krávu.

To, že vlk bezhlavě neprchá před autem, není podle Třineckým hutníkem oslovené Dany Bartošové ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy neobvyklé. Zvířata podle ní na auta reagují jinak než přímo na člověka.

„Navíc je naše krajina, což platí i o podhůří Slezských Beskyd, čím dál víc zastavěna, po lesních cestách denně projíždějí motorová vozidla lesníků, myslivců, v lesích přibývají návštěvníci. Šelmy a další živočichové se od malička všude setkávají s lidským pachem, s lidskou přítomností, a aby přežili, nemohou pořád jen utíkat, musí se nakrmit, vychovávat mláďata, odpočívat,“ vysvětlila Bartošová.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu