Ohledně koronaviru poradí také krajské infolinky

Omezit cestování do rizikových míst a dbát osobní hygieny. To jsou opatření, která mají ochránit obyvatelstvo v naší zemi před novým typem koronaviru.

Z důvodů prevence jsou omezeny návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Bezpečnostní rada kraje, která jednala v pondělí, také nedoporučuje pořádání akcí s větším počtem návštěvníků.

Lidé, kteří se vrátili z dovolené z rizikových oblastí, by o své cestě měli telefonicky z domova informovat hygieniky. Krajská hygienická stanice zřídila speciální non-stop infolinku, na kterou se mohou občané kdykoliv obrátit. „Odborníci jim poradí, jak postupovat ať už při návratu z míst, kde se koronavirus objevil, nebo i v případě podezření na nákazu,“ oznámil hejtman kraje Ivo Vondrák. Lidé mohou volat na čísla 595 138 118, 595 138 119 a 595 138 147, je možné také využít linku 112, která je propojená přímo s epidemiology.

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo řadu letů do postižených regionů i zemí. Mezi nejrizikovější místa v Evropě, kam nedoporučuje cestovat vůbec, nyní patří především regiony Itálie Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko, dále pak jsou to země Čína, Hong Kong, Írán, Japonsko, Jižní Korea nebo Singapur.

Pokyny kraje obdrželi ředitelé všech škol. Dostali doporučení evidovat žáky, kteří pobývali v oblastech označovaných za ohniska nákazy. „Tyto děti by měly zůstat dva týdny doma,“ upozornil hejtman.

Dodal, že panika není na místě, jen je třeba se více zaměřit na hygienu a například používat dezinfekční gely. Bezpečnostní rada doporučila zrušit i konání veřejných akcí, na kterých se má sejít nad 500 lidí.

Zákaz návštěv v nemocnicích a domovech seniorů

Kraj vyhlásil zákaz návštěv v nemocnicích, domovech seniorů i ostatních sociálních zařízeních, které zřizuje. Jde o opatření, které má chránit nejen hospitalizované pacienty, klienty domovů, ale i jejich zaměstnance a zdravotníky. Omezení se týkají i zdravotnických zařízení v našem regionu. Za pacienty v Nemocnici Třinec ani za obyvateli domovů pro seniory nesmějí od pondělí návštěvy. Ty jsou ze stejného důvodu omezeny i v domovech pro seniory Sosna a Nýdek. Od středy začne platit zákaz návštěv v Nemocnici Český Těšín, která patří do skupiny Agel.

Další informace najdete ve středečním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu