Ohňostroje jsou tématem v Hrádku

Slovo do pranice hodil na svém starostovském facebookovém profilu první muž Hrádku Robert Borski. Tématem jsou ohňostroje.

Ilustrační foto: tm

„Říká se, že čeho je moc, toho je příliš. Jak to vidíte vy, občané Hrádku? Měla by obec tyto převážně vánoční aktivity regulovat?“ ptal se starosta.

Jak Borski přiznává, impulz našel ve své e-mailové poště: „Mohli byste, prosím, nějak eliminovat střílení petard z celého prosince jen na 31. prosince a 1. ledna? Psi včetně toho mého jsou vystresovaní a bojí se. Toto se týká také některých koček. Už se jeden pes zaběhl a nevím, jestli se už našel.“

Starosta jedním dechem dodává, že v diskuzi vůbec nejde o Silvestra, Nový rok nebo Mikuláše před obecním úřadem. „To jsou předvídatelné aktivity, plánované akce. Jedná se spíše o ty ostatní, nahodilé oslavy narozenin a podobně. V těchto případech dost možná nelze pejska ochránit nějakou medicínou,“ řekl Borski a uvedl nedávný případ, kdy dva dny před Vánocemi kvůli nahodilé petardě utekl paničce vystresovaný maltezáček. Celá rodina ho s obrovským nasazením hledala dva dny a dvě noci. Majitelé naštěstí neměli svátky „pod psa“. Na Štědrý den se jim podařilo fenku vypátrat.

Hozené rukavice se ve facebookové debatě chytilo hned několik občanů. Někteří jsou pro regulaci, ale myslí se, že z nějaké vyhlášky si jedinci nebudou vůbec nic dělat. Objevil se i většinový názor, že samotný ohňostroj ani nevadí, ovšem doprovodné zvukové efekty jsou na obtíž.

Hrádecký starosta je množstvím názorů potěšen. „Praxe je taková, že zasedání zastupitelstev se veřejnost nezúčastňuje, na besedy s vedením obce pokaždé přichází jenom pár občanů. V poslední době se fyzicky scházet prakticky nelze. Starostovský FB profil je pro mě efektivním komunikačním nástrojem. Dává mi užitečnou zpětnou vazbou za předpokladu, že některý z příspěvků vyprovokuje lidi k reakci, v lepším případě k diskuzi,“ řekl Borski.

Další zprávy z regionu