Ohňostroje v Českém Těšíně utiší v prosinci nová vyhláška

Na základě podnětu občanů rozhodli českotěšínští zastupitelé o zákazu užívání zábavní pyrotechniky během značné části prosince. Město tak chce přijatou vyhláškou zklidnit předvánoční období.

Ilustrační foto: Designed by Freepik

Podnět nespokojené části obyvatel přišel už během zimních měsíců a tehdy se představitelé města začali problémem intenzivněji zabývat. „Bylo by dobré omezit to sporadické bouchání v období adventu, kdy by byli pachatelé i vystopovatelní,“ řekl Ladislav Langner již během únorového jednání zastupitelů.

Ti proto nechali připravit návrh zákazu užívání zábavní pyrotechniky. Někteří občané si přáli ohňostroje zrušit i během silvestrovské noci, to však zastupitelé zavrhli. „Z diskuse minulého zastupitelstva vzešlo, že by se omezení mělo vztahovat pouze na období adventu a vánočních svátků, což je všeobecně období klidu,“ řekla Marcela Cechlová, vedoucí právního odboru, který vyhlášku připravoval a konzultoval ji s ministerstvem vnitra, jenž v návrhu nenašel žádné zákonné rozpory.

Zastupitelstvo tak minulý týden definitivně přijalo znění návrhu obecně závazné vyhlášky, která zakazuje užívání veškeré zábavní pyrotechniky na území celého města, a to od 1. do 26. prosince. „Je to období, které není bezprostředně před novým rokem a narozeniny se dají slavit i jinak než velkým ohňostrojem,“ uvedl starosta Vít Slováček s tím, že nová vyhláška je vlastně jakýmsi pokusem.

Další zprávy z regionu