Ondra připravil třetí nejlepší svačinu

„Rád bych si na osmnáctku otevřel bistro,“ říká Ondřej Karzel, student 2. ročníku Střední odborné školy Třineckých železáren (SOŠ TŽ), který si v soutěži Rio Mare Svačina roku vyvařil bronz.

Vaření před porotou bylo hodně náročné. Foto: škola

Do národního finále se probojovalo nejlepších dvanáct studentů středních škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby v České republice, kteří měli za úkol připravit recepty s tuňákovým steakem.

„Vstupenkou do soutěže bylo zaslání fotografií námi připravených jídel. Na základě toho jsme byli spolu s mojí spolužačkou Simonou Kominářovou pozváni do nominačního kola do Brna. Tam se mi podařilo vyhrát, díky čemuž jsem se probojoval až do finále!“ potěšilo Ondřeje Karzela.

V Brně měli mladí adepti na kuchaře za úkol připravit čtyři porce sushi sendviče v časovém limitu 35 minut. Ondrovi se to podařilo zvládnout na čas jako jedinému. A to tenhle recept dělal poprvé.

Jaké bude zadání, se dozvěděli na místě. Profesionální kuchař ukázal, jak udělat tři studená jídla s tuňákem, a pak  vybral jedno z nich.

„Sushi jsem dělal poprvé, proto vejít se do časového limitu nebylo vůbec lehké.  Musím přiznat, že jsem byl docela nervózní, ale jelikož jsem neměl velké ambice, tak jsem se soustředil hlavně na zadání a ne na umístění, což mi nakonec pomohlo,“ upřesňuje skromně mladík, který by chtěl v budoucnu provozovat vlastní bistro.

„Rodiče mi slíbili, že mi pomůžou. Rád bych lidem nabídl něco jiného než levné burgery. Byly by to třeba žebra, wrapy, cibulové kroužky a jiné dobroty z typické americké kuchyně“, uvedl nadšenec.

Ondřeje gastronomie baví. Michelinský vzor nemá, ale již odmala rád pomáhal v kuchyni své babičce. Další zkušenosti sbíral na brigádách v horských chatách. „To, že se Ondra nebojí vzít do ruky nůž, bylo vidět již na prvních hodinách praktické výuky. Chválí si ho i na odborné praxi, což samozřejmě vždy rádi slyšíme,“ řekla Ondřejova učitelka Helena Czeczotková.

Další zprávy z regionu