Opravený kostel v Hnojníku září na všechny strany

Věřící lidé z Hnojníku a širokého okolí se radují z opraveného farního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Investice vyšla zhruba na 2, 5 milionu korun a je patrná na první pohled.

Farář Rudolf Sikora si rekonstrukci pochvaluje. Vše šlo podle plánů. Foto: mr

Náročná rekonstrukce hnojnického kostela probíhala ve třech fázích. První se týká samotné sakrální památky, druhá zídky okolo hřbitova a třetí empírové hrobky baronů Beessů z Chrostiny. „Kostel je celý nově omítnut. Vybrali jsme barvu, která koresponduje s nedalekým zámkem. To, aby se obě památky k sobě hodily,“ začal vysvětlovat farář a děkan Rudolf Sikora s tím, že i hrobka baronů je ve stejné tónině. Dále stavebníci vyměnili všechna dřevěná okna, repasovali hlavní dveře a okno průčelí. Opravy se dočkala i střecha. „Nechali jsme pozlatit naši báni, takže když vysvitne sluníčko, září na všechny strany,“ je spokojený farář. Upozornil, že opravené jsou i hodiny a také sochy v průčelí kostela.

Opravený kostel je nyní chloubou obce. Foto: mr

Druhá fáze oprav se týkala zídky hřbitova včetně čtrnácti malých kapliček. „Křížová cesta bohužel není kompletní, chybí nám čtyři sloupky, o které jsme přišli v době totality. Nezbývá nám než doufat, že se nám v blízké budoucnosti podaří křížovou cestu obnovit,“ pokračoval Rudolf Sikora.

Ve třetí fázi přišla na řadu hrobka baronů Beessů z Chrostiny. Zde došlo na její kompletní odvodnění, dostala nové omítky i dubové dveře. „Nechali jsme natřít i mříže a okna. Do budoucna chceme zrekonstruovat i velký kříž,“ upřesnil duchovní. Jak dále řekl, opravy probíhaly podle plánu a k žádné větší komplikaci nedošlo. „Oprava nás celkově vyšla na zhruba dva a půl milionu korun. 70 procent z opravy kostela šlo z dotace, pomocnou ruku podala i obec, se kterou máme skvělou spolupráci. Práce už jsou v tuto chvíli skoro hotové,“ dodal spokojeně farář.

Ve stejné barvě, jakou má kostel, jsou udělány i sloupky křížové cesty. Inspirací byl zámek. Foto: mr

Více si k tématu můžete přečíst zítra v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu