Opravy uzavřou silnici ze Stříteže do Ropice

Téměř čtyři měsíce neprojedou řidiči po silnici I/68 ze Stříteže do Ropice. Velká stavební akce začíná v pondělí 22. března a přinese velká omezení. Na konci ale všechny čeká opravená cesta bez drncání a objíždění výmolů.

Jako první se opravy dočká železniční přejezd ve Stříteži. Foto: mr

Bude to dlouhé a nepříjemné pro řidiče i obyvatele přilehlých obcí. „Rekonstrukce je rozdělena do dvou fází. V první bude uzavírka úplná a pro všechny, protože kromě cesty se bude opravovat místní železniční přejezd. A přes ten se zkrátka po dobu jednoho týdne nedostane nikdo,“ poukázal starosta Stříteže Miroslav Jaworek.

Proč se bude opravovat železniční přejezd, který prošel rekonstrukcí minulý rok? „V koordinaci se správcem komunikace provedeme úpravy silnice před a za přejezdem spočívající ve vložení příčného odvodňovacího žlabu a úpravě sklonových poměrů komunikace. Vlastní přejezdové konstrukce ani koleje se práce netýkají, jejich oprava proběhla v roce 2020,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Ve druhé etapě, která začne 29. března a skončí až 20. července, dojde na opravu vozovky v úseku od železničního přejezdu ve Stříteži až po konec katastru Ropice. Je dlouhý 2400 metrů a náklady na rekonstrukci se pohybují kolem 36 milionů korun.

„Řidiče, kteří jezdí po dálnici od Frýdku-Místku, upozorní u odbočky na Hnojník značky, že tudy neprojedou. Výjimku budou mít autobusy, vozy integrovaného záchranného systému, dopravní obslužnosti a samozřejmě naši občané, kteří se nějak ze svých domovů a zpět prostě dostat musí,“ pokračoval starosta.

Objízdná trasa povede po dálnici směrem na Český Těšín a následně přes Ropici. Občané se budou muset obrnit trpělivostí, protože už bez toho je doprava po této silnici velice hustá.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal už dříve pro Hutník uvedl, že vzhledem k velmi špatnému stavebně technickému stavu komunikace není možné opravu odložit. Vysvětlil, že do doby, než bude nová čtyřpruhová komunikace Třanovice – Nebory uvedena do provozu, což by mělo být v létě 2022, by mohlo dojít k havarijnímu stavu stávající silnice I/68.

Lidé, kteří pojedou po objízdné trase, se dostanou krátce mimo svůj okres, ve kterém mají bydliště, což současné protiepidemické opatření vlády zakazuje. „Policisté na místě budou samozřejmě k občanům Stříteže i okolních obcí tolerantní a budou přihlížet ke všem okolnostem,“ ujistila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Další zprávy z regionu