Opuštěný zámek čeká na studii, geodet ale vyměřovat nesměl

Zámek a jeho zahrada se staly opět terčem zájmu zastupitelů v Hnojníku. Třebaže bylo na programu 30 bodů, diskuze se nesla i nad touto památkou, jež v něm chyběla.

Park u zámku zatím spásají ovce. Foto: mr

„Chápu, je to velké téma. A většinou se o něm začne hovořit, když chceme posunout dále výstavbu kulturního domu,“ pousmál se starosta Hnojníku Miroslav Molin. Přesto, že sám zastává názor, že by obec zámek včetně přilehlé zahrady kupovat nyní neměla, souhlasil, aby se provedla studie využitelnosti celého zámeckého areálu. Jako podklad pro zhotovení projektové studie má být i zaměření areálu včetně budov a dřevin. „Poněkud překvapivě nám ale na zastupitelstvu pan Peterek sdělil, že geodet nebyl vpuštěn na pozemky. Majitel zámku si prý nepřeje, aby mu někdo něco na pozemcích měřil. To nás tedy zaskočilo,“ pokračoval Miroslav Molin s tím, že se vypracování studie tím pádem musí odložit.

Zastupitel Tomáš Peterek, který dlouhodobě usiluje o to, aby obec zámek koupila, postupně opravila a celý areál zpřístupnila veřejnosti, se s postupem vedení Hnojníku i majitelů objektu neztotožňuje: „Je to skutečně tak, pan geodet zaměřil areál zvnějšku, ale když chtěl dovnitř, bylo mu realitním makléřem sděleno, že majitel si to nepřeje.“ Důvod? „Majitel zámku na základě sdělení starosty obce došel k závěru, že obec Hnojník na koupi nemá prostředky a tím pádem je zbytečné cokoliv zaměřovat, když obec zámek stejně nekoupí,“ pokračoval Tomáš Peterek. Jak dále řekl, nynější stav není konečná. „Budeme se snažit co nejdříve přesvědčit majitele, aby zaměření umožnil a studie využitelnosti mohla být zpracována do konce prázdnin. Nevidím jediný důvod, proč to odkládat, když na studii je již zpracována cenová nabídka a v obecním rozpočtu vyčleněny finanční prostředky,“ zdůraznil zastupitel Peterek. Na jeho slova zareagoval starosta Molin: „Je to celé výmysl a spekulace. Po vystavení objednávky na geometrické zaměření jsem s nikým o zámku nejednal a nikdo mě nekontaktoval.

Realitní makléř Jan Nováček, který má prodej zámku na starost potvrdil, že majitel nemovitosti je z jednání obce spíše znechucený a nevěří, že by mohlo z její strany dojít k nějakému posunu, co se koupě týče. „Navíc je nyní vážný zájemce, se kterým intenzivně jednáme. Dostal návrh smluv a čekáme, zda nemovitost zakoupí,“ uvedl makléř. Dokonce prozradil, co by tak v zámku bylo: „Jeho záměrem je zřídit tam sídlo firmy a zbytek přestavět na ubytování hotelového typu s wellness službami.“ „Pokud by zámek zakoupil nový majitel a našel smysluplné využití zámku a obnovený zámecký park zpřístupnil veřejnosti, budeme jenom rádi a jeho snahy podpoříme“, řekl dále zastupitel Peterek. „V opačném případě se však budeme jako občané dále dívat na uzavřený chátrající areál v centru obce s pasoucím se stádem ovcí a s tím se nemíníme smířit,“ dodal Tomáš Peterek.

Co se naopak odkládat nebude, je příprava výstavby kulturního domu. Obec pravděpodobně do konce června získá stavební povolení. „Během léta pak vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby a v září by se mohlo svolat zastupitelstvo, aby schválilo smlouvu o dílo. A pokud by vše dopadlo dobře, může se začít stavět,“ prozradil starosta.

Hnojník prozatím na výstavbu kulturního domu nemá přiklepnutou žádnou dotaci. Počítá ale s tím, že o ni v průběhu stavby bude žádat. „Jde o dotační program, u kterého je tato varianta možná. V případě, že by se nezadařilo, máme už zjištěné u banky, že nám přidělí dlouhodobý úvěr,“ vysvětloval Miroslav Molin. Projektant nyní vyčíslil náklady na výstavbu částkou zhruba 40 milionů korun. Vedení Hnojníku ale doufá, že se částka podaří snížit soutěží na zhotovitele.

Co všechno Hnojník výstavbou nové budovy získá? Předně velký multifunkční sál pro cca 150 lidí, který už dlouhá léta postrádá. Dále se do ní přestěhuje obecní úřad. Ve staré budově se postaví byty. V kulturním domě bude i restaurace s kuchyní a pro děti venkovní hřiště.

 

 

Další zprávy z regionu