Ornitologové zachránili hnízdo čejky ve Vendryni

Hnízdo ohrožené čejky chocholaté se podařilo ochránit ochráncům přírody ve Vendryni. V našem regionu se čejka chocholatá vyskytuje kupříkladu ve Vendryni v místní lokalitě Sad – na poli rozprostírajícím se mezi Vendryní a třineckou částí Sosna.

Čejka chocholatá je ohroženým druhem. Foto: EG

„Je tomu tak už asi deset let. Vyskytují se zde mokřinky, protože zde je drobná pramenná oblast s několika téměř neznatelnými potůčky, a proto zde čejky hnízdí. V letošním roce to byl pouze jeden pár. Předpokládali jsme, že najdeme víc hnízd v okolí mokřin, ale nakonec čejky zmizely. Snažili jsme se najít další hnízda, předpokládali jsme, že budou poblíž mokřin,“ popsal ornitolog Daniel Křenek z Bystřice. Jak dále řekl, na poli se na jaře pohybovalo až dvanáct kusů, poté osm a později jen čtyři.

„Vinou sucha už další ptáci nezahnízdili, pouze zmíněný jeden pár. Vloni se nám v této lokalitě podařilo zachránit tři hnízda, čejky vyvedly svá mláďata,“ připomněl Křenek. Jak dále zmínil, v oblasti Třinecka a Jablunkovska se za příznivých podmínek vyskytuje nanejvýš do deseti párů, běžně je to tři až pět.

Záchrana hnízd čejky spočívá v jejich lokalizaci a následném přesném označení pomocí tenkých klacků, na které se uváží červené mašličky, aby je traktorista viděl. „Informace o výskytu hnízda oznámíme hospodařícímu zemědělci nebo je ukážeme přímo traktoristovi, který pak hnízdo při polních pracích objede. Díky dobré spolupráci se společností, která na polích u Vendryně hospodaří, se nám ochrana hnízd daří,“ podotkl Křenek.

 

Další zprávy z regionu