Otevření zámecké kavárny se odsouvá

Zámek v Hnojníku prochází náročnou rekonstrukcí. A byť to není zvenku tak úplně patrné, vevnitř probíhají intenzivní práce. Cílem je otevření školy, ale i kavárny pro širokou veřejnost, na kterou se místní obyvatelé už velice těší.

Zámek v Hnojníku se snad již brzy opět otevře veřejnosti. Foto: mr

Už v létě chodili zvědavě kolem hnojnického zámku lidé a snažili se zpoza plotu vypozorovat, kdy a zda se bude otevírat avizovaná kavárna. Na to si ale budou muset ještě chvilku počkat. Potvrdila to Linda Foltýnová z nadačního fondu Zámek Hnojník.

„Původně jsme plánovali otevření kavárny na sklonku léta. Musíme to ale odložit do doby, než se dotáhne do konce změna územního plánu obce. Ta se týká prostoru za zámkem a je nezbytná pro to, abychom mohli řádně připravit zázemí zámku pro kavárnu a související záležitosti,“ vysvětlovala.

Je ráda, že obec Hnojník se společností vlastnící zámek spolupracuje. „Vše tedy záleží zejména na přístupu a rychlosti nového zastupitelstva. Vzhledem k pokročilé fázi procesu schvalování ale neočekáváme výraznější problémy a myslíme si, že do konce tohoto roku, nebo nejpozději v prvním pololetí příštího roku otevřeme nejen kavárnu, ale i některé další prostory,“ je přesvědčená Linda Foltýnová.

Prozradila, že skupina Prigo, která zámek vlastní, připravuje i unikátní výstavu nejen o historii zámku, ale i o jeho minulých majitelích. „Zpracoval ji ten nejpovolanější, jímž je významný odborník, docent Jiří Brňovják z katedry historie z Ostravské univerzity,“ upozornila.

„Dokončili jsme novou venkovní kanalizaci, nové rozvody elektřiny, vody a topení v celé budově a vyměnili všechna okna za nová dřevěná v prvním patře. Děláme nové omítky a výmalbu uvnitř zámku. Hotová je přibližně čtvrtina místností,“ upřesnila detaily pokračující rekonstrukce.

V letošním roce ještě chtějí stihnout další etapu výměny oken, výměnu dveří v obou hlavních zámeckých vstupech a výměnu nebo renovaci vnitřních dveří v některých místnostech.

Pokud vše půjde dobře, už příští rok by mohli na zámek neboli do nové školy nastoupit první studenti. „Prostory zámku i okolí mají být multifunkční. Postupně naplňujeme plán, že ho z velké části budou využívat školy ze skupiny PRIGO, zejména vysoká škola pro svou experimentálně-výzkumnou a další činnost. Plné využití zámku je pak vázáno na již zmíněnou změnu územního plánu, dokončení prací a rekolaudaci prostor. A to závisí nejen na nás, ale také na obci Hnojník a dalších státních orgánech,“ uzavřela Linda Foltýnová.

Další zprávy z regionu