Pálenice nestíhají, ovoce se letos urodilo rekordně hodně

Vůně ovoce a kvasu, to je první, co člověka praští do nosu, když tam vejde. Kouzlo tkví v tom, že tam klidně donesete bedny jablek a odnášíte si čiré bohatství v láhvi. Vítejte v pálenici ve Vendryni.

Pálení je alchymie. Základem je kvalitní ovoce. Foto: mr

Letošní rok přeje všem milovníkům pálenky, chcete-li, čistých destilátů. Počasí totiž přálo a ovoce se urodilo opravdu hodně. „Vlastně jsem ještě nezažil, že by ho bylo tolik. A to pálím alkohol už šestým rokem,“ řekl s úsměvem výrobce pálenky Pavel Klepacz z Vendryně. Jaká je podle něj tedy letošní sezóna? Hlavně náročná. „Začalo to zhruba v polovině července, kdy dozrály první třešně. A od té doby už jsme se vlastně nezastavili,“ pokračoval Klepacz. Jak řekl, lidem se letos urodilo všeho prostě strašně moc, ať už jde o jablka, hrušky, švestky či již zmiňované třešně. „Samozřejmě občas někdo donese i něco raritního, každoročně tak pálím destilát třeba z borůvek či ostružin. Ale toho je samozřejmě mnohem méně,“ usmál se. Jeho slova potvrzuje i Adam Pyszko z náveské palírny. „Letos je to skutečně mimořádný rok. Jedeme každý den a máme plné ruce práce,“ je spokojený. I k němu nejvíce lidé nosí jablka a švestky, občas přijdou lidé i s neobvyklým ovocem, jako například se zahradním minikiwi.

Pokud si člověk chce nechat vypálit kvalitní alkohol, rozhodně je lepší navštívit profesionální palírnu. Základem je zralé a zdravé ovoce. „Třeba nevadí, když je červivé. To je známka toho, že ovoce není chemicky ošetřeno. Nesmí ale být nahnilé,“ upozornil Pavel Klepacz. Většina zákazníků nosí už vytvořený kvas v kádích. Ten ve správných podmínkách vydrží doma až do jara, takže pálit se dá třeba i v dubnu. Občas lidé nosí i ovoce, které se v palírně nadrtí a nechá zkvasit a po dvou až třech měsících posléze i vypálit.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu