Pálenice rozjely sezonu

Období sběru ovoce se pomalu chýlí ke svému konci, kvas v sudech naplno pracuje a pálenicím začala stěžejní část roku. Prim budou hrát hlavně švestky a jablka.

Petr Ščurek v dolnolomňanské pálenici. Foto: tm

Premiérovou hlavní sezonu si odbude i pěstitelská pálenice v Dolní Lomné, která se veřejnosti otevřela letos v květnu. „Jako první šly přes kotel loňské švestky, jejichž kvas vydrží nejdéle. Pálili jsme je celý měsíc a výsledkem bylo asi 800 litrů slivovice, což je pěkné číslo,“ řekl Petr Ščurek, spolumajitel rodinné firmy, která areál na zpracování ovoce vlastní a provozuje.

Letošní sezona odstartovala v této pálenici destilací jablek a hrušek. „Nyní čekáme, až vykvasí další jablka, ale hlavně se lidé už teď hlásí se švestkami. Naplno se rozjedeme od listopadu. Do konce roku máme nejvíce objednávek, budeme zpracovávat pět až šest 200litrových kotlů denně, přičemž vypálení jednoho trvá asi dvě hodiny,“ vylíčil Ščurek, podle kterého zde přijímají objednávky i z Bohumína či Ostravy.

„Je to podle mě tím, že pálenice ve větších městech nebo ty, které jsou již zaběhnuté, mají termíny na dlouho dopředu obsazené. Lidé proto hledají volné kapacity i ve větších vzdálenostech od místa svého bydliště,“ míní Ščurek. Zároveň dodal, že v blízkém okolí jsou pálenice pouze dvě, kromě Lomné ještě v Návsí na Harcově. „Ale co si budeme povídat, lidé pálí i doma,“ dodal s úsměvem.

Pěstitelská pálenice v Návsí na Harcově jede od října naplno. „Dá se říct, že sezona už je v plném proudu. Rozjížděla se pozvolna, protože meruněk se moc neurodilo a třesně shnily. Očekáváme, že vrchol letošní sezony bude opravdu intenzivní a čeká nás spousta práce, protože úroda švestek, hrušek a jablek byla letos bohatá. Loni tomu bylo přesně naopak,“ řekl Adam Pyszko z pálenice na Harcově.

Další zprávy z regionu