Památka zesnulých nahrává zlodějům, dejte si pozor na věci

V souvislosti s Památkou zesnulých plánují policisté i v našem regionu zvýšený dohled. Spolu s městskou policií vyrazí do ulic i k hřbitovům, aby pomohli lidem a odradili zloděje. Hlídat ale budou i dodržování dopravních předpisů.

Na dušičky bude plno také u hřbitova v Hnojníku. Foto: mr

Policisté se zaměří i na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu na komunikacích převážně u hřbitovů a rovněž na příjezdových cestách k nim. „Řidiči, kteří usedají za volant každý den, by kromě respektování pravidel silničního provozu měli přidat toleranci, ohleduplnost a vyšší obezřetnost, neboť v této době mohou na silnice vyjet rovněž takzvaní sváteční řidiči,“ upozornila policejní tisková mluvčí Soňa Štětínská.

Jak dále řekla, na svou bezpečnost by neměli zapomínat ani chodci. Zákon totiž stanoví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. „Nezapomeňte tedy pro své bezpečí a bezpečí vašich blízkých učinit maximum. K řidičům pak směřuje apel, aby brali na zřetel a přizpůsobili jízdu faktu, že v místech a okolí hřbitovů bude zvýšený pohyb chodců,“ upozornila.

Policisté i strážníci se ale především zaměří na kontroly hřbitovů a parkovišť u hřbitovů. „Každoročně připomínáme, aby návštěvníci měli na paměti, že chvilkové nepozornosti mohou i v těchto dnech využít osoby, které na hřbitovy nepřicházejí vzpomenout na zesnulé. Terčem jejich zájmu mohou být například při čištění hrobů odložené kabelky, peněženky nebo mobilní telefony. Stejně tak apelujeme, aby v zaparkovaných vozidlech poblíž hřbitovů nebyly viditelně ponechané věci, především cennosti či doklady,“ doplnila mluvčí.

Další zprávy z regionu