„Panika kolem koronaviru, doufám, brzy opadne“

Poslední dobou se u něj dveře netrhnou. Dost možná už znáte i jeho tvář z televizních obrazovek. Významný epidemiolog Rastislav Maďar nestačí odpovídat na všemožné otázky. Ale hlavně, odmítá dělat z nového typu koronaviru strašáka.

Děkan Rastislav Maďar zvažuje, že by mohli budoucí zubaři studovat v Ostravě. Foto: archiv lékaře

Otázku nového virového onemocnění řešíte už skoro dva měsíce. Co první se vám vybaví, když někdo vyřkne slovo koronavirus?
Asi bych zmínil to, že už ho máme také u nás v České republice. Zatím zde máme hlavně případy, které jsou importované. Nemůžeme ale vyloučit, že se to nešíří už i z člověka na člověka mimo nejbližší kontakty prvních nakažených. Musíme doufat, že infekce nenarazí na někoho, kdo je starší, chronicky nemocný a průběh nemoci by u něj mohl být komplikovaný, například v podobě těžkého zápalu plic.

Překvapuje vás něco na šíření koronaviru u nás?
Ano, překvapila mě hlavně panika mezi lidmi. To je něco, co zaskočilo asi všechny. Nejenom že lidé skupují potraviny, ale i ty iracionální kroky, že se skupují v army shopech plynové masky, třebaže je prokázáno, že nemají už vůbec žádný efekt a slouží spíše jako historická dekorace. Přesto jsou lidé tak zneklidnění, že i přes veškerá ujišťování odborníků skupují všechno možné. Když už není normální mouka, klidně vykoupí třeba i tu speciální pro celiaky. Což má za následek, že lidé se speciální dietou mohou mít problém.Co ty nálady ve společnosti způsobuje?

Když si uvědomíte tady tu paniku, vidíte, jak je naše civilizace v 21. století, vzdělaná a technicky vyspělá, stále velmi zranitelná. Stojí za tím samozřejmě ve velké míře sociální sítě, které jsou plné zkreslujících informací, hoaxů, mýtů, polopravd a lží.
Viděl jsem třeba video s člověkem, který měl evidentně epileptický záchvat, ale bylo to komentováno tak, že jej skolil koronavirus. Přesto se tyto desinformace šíří dál. A důsledkem je panika. Když byla epidemie ještě jen v Číně, jeden můj známý lékař mi říkal, že už kvůli novému koronaviru týden nespí. Hlavně to ale svědčí o tom, jak jsou lidé lehce ovlivnitelní. Jak je snadné zmanipulovat davy, což může být i nebezpečné.

A taky se nedoporučuje cestování, a to i po Evropě…
Došlo zde ke zbytečné stigmatizaci několika území Evropy, kde život funguje normálně, i když to v našich médiích vypadá, že se tam děje nějaká apokalypsa. Dokonce už i světová zdravotnická organizace varovala před stigmatizací lidí. Co to je, když si děti ve škole odsedají od spolužáka, který ani v severní Itálii nebyl, ale jeli tam jeho příbuzní? Nebo jsem zaznamenal případ, kdy rodiče sepisovali petici na odvolání ředitelky školy jen proto, že byla na dovolené ve Vietnamu. Přitom tam koronavirus v té době ani nebyl. Na druhou stranu nemrknu ani okem, když se někdo vrátí z Jižní Koreje, Číny, Itálie nebo Iránu. U něj je karanténa a okamžité testování samozřejmostí.

Když lidé pracují ve velkých kolektivech, jak se mají nyní chovat, aby eliminovali případnou nákazu?
Je třeba především říct, že zatím není důvod se domnívat, že když někdo vedle nás zakašle, tak má koronavirus. Spíše bude mít nějakou jinou respirační virózu ze široké řady těch, které se u nás běžně vyskytují. Možná je pro nás nynější stav určitým způsobem i pozitivní, protože zřejmě snížil počet chřipkových onemocnění. Lidé si totiž daleko lépe myjí ruce, vyhýbají se více nemocným, jedí vitamíny. Takže byla letošní chřipková epidemie mírnější, než se očekávalo, a také obětí bylo daleko méně než v předchozích letech. Navíc lidé více začali uvažovat o očkování proti chřipce. Věřím, že si na pozdim řeknou, hele, je to podobná nákaza, umírá se na ni, tak se raději budu chránit.

A co dále mají dělat? Stačí třeba na umytí rukou běžné mýdlo?
Když nemáte desinfekční mýdlo, je to běžné určitě lepší než žádné. Anebo dezinfekční gel na suché ruce.

Jaký? Antibakteriální, nebo antivirový?
Antivirový.

Ale ten nikde není k dostání.
Pokud neseženete ani gel, ani antivirové ubrousky, tak je dobré mít aspoň obyčejné vlhčené kapesníky. A taky častěji si mýt ruce a nesahat na kliky rukama, ale otvírat dveře loktem nebo přes rukáv, nepodávat ruce zbytečně ostatním lidem apod. Prostě se chovat obezřetněji.

Co to je etika kašlání, o které už jsem vás slyšela hovořit?
Každý člověk by si měl pohlídat, aby z něj při kašli nevylétly kapénky velkou rychlostí do prostoru, kde by mohl někoho nakazit. A to bez ohledu na nějaký koronavirus. Je důležité si zakrýt ústa při kašli papírovým kapesníkem, který se hned vyhodí, případně použít rukáv, rozhodně si naopak nenakašlat do dlaně. Mám ale pocit, že se to u nás lepší, a to i proto, že lidé jsou vnímavější a pozorují ostatní, a když se někdo zapomene a třeba v autobuse kýchne do prostoru, okamžitě jej upozorní.

Když chce člověk zůstat zdravý, máte ještě radu, jak se ochránit?
Určitě jsou to standardní způsoby, chránit se před nemocnými, kteří mají příznaky, udržovat od nich dvoumetrovou vzdálenost a nebýt s nimi déle než 15 minut. A pak ten základ, vitamíny, zdravá strava, pohyb, otužování a pokud možno co nejméně stresu. Protože i ten snižuje imunitu.

Slyšela jsem různé, někdy až legrační teorie, jak zabránit onemocnění. Třeba, že si někdo savem polil celou domácnost.
V zásadě není od věci udržovat domov v čistotě a používat desinfekci v rozumných mezích. Když už někdo chce desinfikovat, je dobré začít třeba u klik dveří, otřít klíče, nebo jiné plochy a předměty, na které sahají ruce jiných lidí. Co jsou ale skutečné fámy, tak třeba, že když se jí česnek, že se nic nemůže stát. Pravda, česnek má nějaké antimikrobní účinky, ale proti koronaviru je krátký.

Další fáma, o dost nebezpečnější, je, že se mají kloktat bělidla nebo octová voda. To už s sebou může přinést i zdravotní rizika. Věřte mi, když už se najde někdo, kdo si kupuje plynové masky, tak věřím, že takový bude klidně i ten ocet kloktat. Slyšel jsem taky mýtus, že sušička na ruce zabíjí koronavirus. O tom tedy zatím neexistují žádná data a rozhodně bych na to nespoléhal.

A co roušky? Máme je nosit?
Klasické roušky jsou dobré pro ty, kteří nechtějí nakazit své okolí. Musí se ale často měnit, navíc se odchlipují od obličeje. Pokud chce tedy člověk chránit sebe, musí mít respirátor. Ale znovu opakuji, u nás prozatím není žádný důvod jej nosit.

Vy ho máte?
Ano, mám, ale ještě jsem ho nepoužil. A to dokonce ani tehdy, když jsem byl nedávno v Malajsii. Necítil jsem potřebu ho vůbec vytáhnout.

Když je člověk nyní nachlazený, má běžnou rýmu, ale je bez teplot, měl by zůstat doma, nebo může do práce?
Pokud nebyl v rizikové koronavirové oblasti nebo s takovou osobou nebyl v kontaktu, tak může do práce, není důvod být ze strachu zavřený doma. Když jen občas zakašlete, můžete se chovat jako kdykoliv dříve. Paniku bych nedělal.

Mnoho lidí si dopředu zakoupilo nebo zaplatilo zálohy na letní dovolenou. Co podle vás mají dělat, když chtějí třeba do Chorvatska?
Jeden ze scénářů je, že se koronavirus zařadí mezi klasické sezonní infekce a v létě ustoupí. Druhou alternativou je, že se nemoc dostane pod kontrolu, z naší vyspělé části světa vymizí a zůstane jen v chudších zemích. Třetí teorií je, že zmizí úplně, ale to si osobně nemyslím.

Já však rozhodně v létě do Chorvatska stále plánuju jet s tím, že buď se situace zlepší, nebo zůstane stejná, a to by taky nebyl důvod tam necestovat, nebo se zhorší natolik, že hotely, letecké společnosti a cestovní kanceláře vrátí peníze nebo pobyt přebukují. Předem se znepokojovat je zbytečné.

Když bychom mohli kouknout nyní do křišťálové koule, co myslíte, že bude s koronavirem v České republice dál?
Máme ještě spoustu neznámých, vždyť virus známe asi jen dva měsíce. Ale teď, v tuto chvíli, a je to pouze moje hypotéza, mám pocit, že tady může nastat situace, kdy o viru skoro ani nebudeme vědět. Bude se šířit mezi většinovou nerizikovou populací a jednou za čas narazí na člověka, který je oslabený a ten dostane zápal plic. Samozřejmě, větší paseku by nadělal třeba v domovech pro seniory, tam by to bylo nepříjemné. Hlavně však doufám, že brzy opadne panika, podle mě není za současné situace na místě.

(Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle Třineckého hutníku.)

Další zprávy z regionu