Park u gymplu těší studenty i veřejnost

Neobvyklý dárek od města dostali studenti třineckého gymnázia. Před školou jim vyrostl park, ve kterém se mohou potkávat, bavit se, cvičit, a dokonce se i učit. Pro obyvatele města je dobrou zprávou, že místo je určeno všem, tedy široké veřejnosti.

Nový park před gymnáziem je hotový. Studenti se v něm budou i učit. Foto: mr

Tam, kde byly kdysi nevzhledné keře a neupravené prostory, je nyní park s květinami, venkovní učebnou, herními prvky a mobiliářem pro cvičení i odpočinek. Město rekonstrukci uskutečnilo během letních prázdnin za pomoci školy i samotných studentů, kteří přiložili ruku k dílu. „Celé to vyšlo na jeden a půl milionu korun, ovšem významně nám pomohli sponzoři. Nyní už je jen na studentech, jak budou s tímto prostorem pracovat, jak mu vdechnou život,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Upozornila, že park má sloužit studentům i dalším lidem, cestu by si do něj mohly najít maminky s malými dětmi, které uvítají velké pískoviště a houpačky. Senioři zde zase najdou lavičky a příjemný klid.

Své si zde najdou i malé děti a jejich doprovod. Foto: mr

Na slavnostní otevření dorazil v pátek i náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny. „Poslední dobou se hodně mluví o moderních formách výuky. Přeji proto studentům, aby se sem chodili učit a aby je to zde i bavilo. K dispozici mají i tabuli, tak jim držím palce, aby se jim zde dařilo,“ řekl náměstek.

Ředitelka gymnázia Romana Cieslarová je z parku nadšená. „Právě u nás začíná demolice staré tělocvičny za školou. Na staveniště bude vstup zakázán a studenti tam tudíž nebudou moci chodit. Proto parčík přišel v pravý čas,“ oddechla si ředitelka, která kvituje i to, že město vyzvalo školu ke spolupráci a do akce zapojilo i studenty.

Studentky mají spoustu nápadů. Jen je třeba je uskutečnit. Foto: mr

I je výsledek společné práce velice těší. „Máme už spoustu nápadů, co bychom zde chtěli také mít. Napadlo nás třeba malé pódium, abychom tady mohli pořádat komorní vystoupení. Líbil by se nám třeba i malý stánek na prodej kávy a další věci,“ plánují.

Ještě před prázdninami si žáci školy za pomoci odborníků vysadili v parku stromy. Každá třída tam má ten svůj. Dále malbami vyzdobili chodníky. „Hodně nás to stmelilo, navzájem se lépe poznáváme. Určitě se zde budeme scházet, chodit třeba i o přestávkách. Takové místo nám moc chybělo a jsme za něj rádi,“ zhodnotila studentka Barča.

Další zprávy z regionu