Park v Jablunkově obohatily další sochy

Nový park jablunkovského Městského lesa zdobí od června šestice soch.

Při slavnostním ukončení plenéru tvůrci své sochy představili. Foto: pm

Bludné kameny původem ze Skandinávie se díky talentu tvůrců z Česka a Polska proměnily v umělecká díla, která je možné obdivovat v nádherném přírodním ateliéru pod širým nebem.

Sochy vznikly také díky přeshraničnímu projektu Visla a Jablunkov – sloučeni řekou. Tři týdny sedm umělců opracovávalo kameny v areálu Vojtěchova a dávalo tak život dílům s názvy Wobec siebie, Meteor, Amor´s Attack, Potop/ Postscriptum, Otevřená forma a Opoka. Hotové sochy poté putovaly do parku, kde doplnily čtveřici před třemi lety instalovaných soch.

„Hned po příjezdu do Jablunkova se mi zalíbila perspektiva řeky dole pod parkem. Loď je metaforou žití každého z nás, navazuje na biblický motiv potopy. Je to také trochu symbolika našeho žití, všech těch rozhodnutí, která musíme přijmout. To vše loď zvedá, zároveň je tady i rizikový spád, kde nám může loď uplavat, utéct,“ objasnila význam sochy Potop/ Postscriptum její tvůrkyně Katarzyna Grudniewska z Polska.

Umělci si pro tvorbu vybírali nejen samotné kameny, ale i konkrétní umístění soch. I pro sochaře Vlastimila Malyjurka bylo místo instalace důležité. „Vytvořil jsem meteor s krátery, ale když jsem jej tady umístil a dopadly na něj sluneční paprsky, vznikly tři odlesky. Konečný efekt je zajímavý, vypadá jako tři slunce. Člověk míní, příroda mění, každý v umění vidí, co chce,“ uvedl umělec.

Další zprávy z regionu