Pejskaři pozor, psi musí být ještě letos očipováni

Už jen necelé čtyři měsíce mají pejskaři na to, aby opatřili svému psu mikročip. Povinnost zapsat zvíře do registru ale chybí. Například ve Stříteži proto schválili občanům finanční příspěvek, pokud psa očipují, a zároveň ho i registrují.

Rychleji se najde, pokud se psí slečna ztratí, ale bude mít čip a bude i zaregistrována. Foto: Robert Mročka

Až dvacetitisícová pokuta bude hrozit lidem, kteří si nenechají očipovat svého psa. Nový zákon začíná platit s příchodem roku 2020. Veterinární správa se rozhodla k tomu kroku zejména proto, aby bylo možné snáze zjistit identitu psa, aby byl účinnější monitoring chovů nebo měli zatoulaní psi větší šanci vrátit se domů.

Eva Matlochová, která vede v Nýdku záchytné místo pro psy, nový zákon vítá, ale ne bez výhrad. „Povinné čipování psů je diskutabilní věc. Na jedné straně je to přínos, protože když se ztratí pes majiteli, který se stará, a má psa registrovaného, půjde lépe vypátrat majitele. Na straně druhé ale hrozí, že ti, kteří k pejskovi vztah nemají, ho nyní třeba vyhodí na ulici, protože nebudou chtít platit za mikročip,“ podotkla Eva Matlochová. Podle ní by měl být povinný i registr, aby šlo snadněji vyhledat číslo čipu. „Ale ti majitelé psů, kteří to považují za zbytečné vyhazování peněz, psa buďto neočipují nebo nezaregistrují. A celá akce se míjí účinkem,“ je přesvědčena Matlochová. Dodala, že osobně přesto všechno čipování psů vítá: „Já mám psy očipované už dávno. Bohužel ale vidím, kolik čtyřnohých kamarádů končí v útulcích a majitel se už o ně nikdy nezajímá. Myslím si, že problémy s množírnami ani s toulavými psy povinné čipování nevyřeší.“

Ve Stříteži se vedení obce snaží motivovat občany nejen k tomu, aby psa očipovali, ale aby jej i zároveň zaregistrovali. „Pokud je pes čipován a není v registru, tak v momentě, kdy se ztratí, je čip bezpředmětný. Majitele nikdo nenajde. Například asi před 14 dny našli v Třanovicích toulavého psa. Podle čipu zjistili, že je majitel odněkud z Čech. Pak se ukázalo, že psa prodal do Karviné, ale nový majitel už si ho nepřehlásil. To pak opravdu čipování nepomáhá,“ uvedl starosta Stříteže Miroslav Jaworek. Potvrdil, že zastupitelé na posledním zasedání schválili dar ve výši sto korun těm, kteří v době od 1. ledna do 30. června 2020 předloží doklad z národního registru psů. „Prostě chceme motivovat lidi, aby psi nejen čipovali, ale i zapsali do registru. Pokud se jim pak zatoulá, nalezení majitele bude daleko snadnější,“ vysvětlil starosta.

Další zprávy z regionu