Perličky z Poniklé rozzářily muzeum

Už jen něco přes týden potrvá v Muzeu Třineckých železáren a města Třince výstava Třpytivá krása. Lidé mohou na vlastní oči spatřit bižuterii nebo ozdoby, které krášlily snad každý vánoční stromeček v Krkonoších.

Ozdůbky z Poniklé zdobí snad každý vánoční stromeček v Krkonoších. Foto: mr

Na výstavu se mohou zájemci přijít podívat jen do 26. ledna. Muzeum ji pořádá ve spolupráci s Krkonošským muzeem Správy KRNAP ve Vrchlabí, Vlastivědným muzeem ve Vysokém nad Jizerou, společností Rautis a soukromým sběratelem Josefem Kuželou z Vlčnova. Kurátorkou je Lucie Anastasovská, která má k unikátním perličkovým ozdobám osobní vztah.

„Pocházím totiž z Krkonoš a moji předci sami perličky vyráběli. Moje babička měla dokonce pod kůží zarostlé kousíčky skla, takže není divu, že jsem tuto vášeň zdědila i já,“ usmála se s trochou nadsázky Lucie Anastasovská.

Vyprávěla, že v dřívějších dobách byly malé sklárny v Krkonoších úplně běžné. Mnoho z nich ale za totality zaniklo. „Po revoluci naštěstí jeden nadšenec zachránil v Poniklé starou továrnu a vyrábí v nich tradiční ozdůbky dodnes,“ pokračovala. V Poniklé se tak podařilo zachovat většinu někdejších pracovních postupů, zachránit staré formy a předlohy, díky kterým se staly perličky živoucí tradicí.

Na výstavě si návštěvníci prohlédnou perličkové ozdůbky na stromeček. Jsou to nejen hvězdičky a tradiční tvary, ale třeba i letadla, vrtulníky nebo domečky. Nepřehlédnutelný je i perličkami zdobený originální vlčnovský kroj, který se prezentuje na jízdě králů ve Vlčnově.

„Dále bych vyzdvihla čelenku kněžny Aoudy, která je součástí divadelního kostýmu. Je nejen krásná, ale váže se k ní i příběh mojí rodiny. V době, kdy vznikala, pracovala moje prababička ve sklárně a shodou okolností zlatila a stříbřila perličky, které se použily právě na výrobu čelenky. Mám k ní tedy velice osobní vztah,“ prozradila kurátorka, která se sama naučila ponikelské ozdoby vyrábět. „Není to úplně snadné, ale na druhou stranu jednoduchou hvězdičku zvládne i pětileté díte. Samořejmě náročný je převážně proces vyfoukávání drobných perliček ze skla, jejich následné zdobení a tvoření složitých tvarů,“ vysvětlila korátorka.

Velkou vzácností výstavy jsou také neobvyklé černé perle, kterých se do dnešní doby moc nedochovalo. Vyráběly se v druhé polovině 19. století z černého (hyalitového) skla jako napodobenina drahého kamene gagátu. Zaujmou i atlasové perle, které se dnes již nevyrábí.

Další zprávy z regionu