Petice nepomohla, farář Kiwak odchází

Hotovo, potvrzeno. Farář Janusz Kiwak v nejvýchodnějším městě republiky k poslednímu červnu skončil. Podle zaručených informací, které se Jablunkovem šířily, to mělo být kvůli stížnosti. Podle Biskupství ostravsko-opavského jde o běžnou výměnu kněží.

Farář Janusz Kiwak mění působiště. Foto: archiv th

Ta zpráva se Jablunkovem během června šířila doslova rychlostí blesku. Dle ní Janusz Kiwak musí v tomto městě skončit na základě stížnosti, která na něj byla podána na biskupství. Na druhou stranu vznikla petice na podporu faráře.

Jediný, kdo byl ještě ve čtvrtek v naprostém klidu, byl samotný Janusz Kiwak. „Myslím si, že někdo něco řekl a už se to šíří éterem. Jeden je pro, druhý naopak. Já jsem Kristův kněz a ve které farnosti jsem, rozhoduje diecézní biskup. Jsem vysvěcen a slíbil jsem poslušnost. Proto vše záleží na biskupovi,“ řekl ve čtvrtek Kiwak, který v Jablunkově působil 14 let.

„Jestli mě podobné řeči překvapily? Nevím, já jsem vždy připravený, že budu měnit farnost – nemáme to, že jsme někde na věky. Změna farnosti je i povzbuzením, ale záleží na knězi. Já velmi rád poznávám nové lidi,“ dodal farář Kiwak.

„O žádné stížnosti nevím, proto nebudu něco podobného komentovat. Jablunkovský farář mění působiště na základě praxe, která je naprosto běžná vždy k 1. červenci. Vždyť v Jablunkově působil 14 let, což je poměrně dlouho,“ řekl mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu