Ani petice rozvoji průmyslové zóny nezabránila

Kvůli rozšiřující se průmyslové zóně a strachu z problémů, které může přinést, podepsalo na 150 obyvatel Českého Těšína petici, v níž nesouhlasí s kroky města.

Rozšíření průmyslové zóny některým lidem vadí. Foto: fm

To totiž loni změnilo územní rozhodnutí a v minulých dnech se muselo rozhodnout, zda pozemky rozprodá, nebo odevzdá státu. A zastupitelé byli pro prodej.

„Od prvního územního plánu z roku 1993 byla oblast Pod Zelenou určena na urbanizaci. Až v pozdějších letech město díky zájmu developerů rozhodlo, že pozemky rozdělí pro hromadné bydlení. Po celosvětové krizi z konce minulé dekády ale zájem polevil, a naopak se o slovo přihlásily podniky, které v oblasti působí. Ty stály o změnu územního rozhodnutí, která by jim umožňovala další rozvoj,“ vysvětlil starosta Vít Slováček. Po téměř dvou letech se tak na posledním loňském zasedání zastupitelstvo rozhodlo k požadovanému kroku přistoupit.

Tímto se však město dostalo do slepé uličky, protože podle právních předpisů muselo pozemky rozprodat do tří měsíců, jinak by prostor připadl Státnímu pozemkovému úřadu. „Ten by pak pozemky mohl vydat jako náhradu v restitučních řízeních. Pokud by o ně ani v takovém případě nebyl zájem, pozemky by nabídl k prodeji, pak bychom už ale nijak nemohli zasahovat do rozhodování, kdo je získá, a samozřejmě bychom nedostali peníze z prodeje,“ uvedl českotěšínský starosta.

„Jsem přesvědčený, že naše město není tak bohaté, aby se mohlo vzdát pozemků za několik desítek milionů korun. Jestliže se těchto pozemků neujmeme a dáme je státu, pak budu město a vedení radnice považovat za špatného hospodáře,“ řekl během jednání zastupitel Boleslav Slováček.

V prosinci nejvyšší orgán města přijal rozhodnutí, kterým ukládal zájemcům podat nabídku společně se složenou kaucí. Těch se nakonec přihlásilo sedm.

O petici a argumentech proti rozvoji průmyslové oblasti se více dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu