Po opravě klubovny čekají hasičárnu další změny

Klubovna a sociální zařízení v prvním patře hasičské zbrojnice v Písečné prošly před dvěma roky rekonstrukcí. Opravou vnikl prostor, který slouží mladým hasičům.

Opravy hasičárny se dotknou i fasády a venkovního prostranství. Foto: tm

Na pořadu dne jsou další stavební zásahy, které se dotknou střechy, fasády, garáže a venkovního prostranství. „Chceme vyměnit střešní krytinu, dále zateplit budovu, která se tak dočká i nové fasády, přičemž nás čeká i odizolování zdiva kvůli vlhkosti. Rovněž chceme upravit garážová vrata, aby se zvýšila průjezdná výška. Nechceme mít v budoucnu problémy s vjezdem do hasičárny, protože uvažujeme o nákupu nového vozidla,“ nastínil starosta Písečné David Ćmiel.

V přízemí má vzniknout malá umývárna a hlavně zde nainstalují elektrokotel včetně rozvodů, protože nyní k vytápění slouží jen krbová kamna v prvním patře. Okolí hasičárny se změní ve zpevněnou manipulační plochu. „V letošním roce bychom rádi zpracovali projektovou dokumentaci, vyřídili ohlášení stavby a příští rok požádali o dotaci. Realizace bude závislá na úspěšnosti s dotační žádostí, ale reálná je druhá polovina příštího roku, nebo až rok 2021,“ dodal starosta. Hrubé odhady na zmíněné opravy jsou asi dva miliony korun.

Co se zmíněného nového vozidla týče, v Písečné cílí na menší multifunkční auto, jehož součástí bude i nádrž na vodu o objemu dva kubíky – proto nutnost otopného systému v budově. Zdejší hasiči nyní využívají čerpadla a k dispozici mají jeden vůz. „To je problémem. Pokud se třeba jede na soutěž, musí se vybavení určené k zásahům z auta vyložit, dát do něj sportovní vybavení a po návratu vůz opět připravit k zásahu,“ řekl Ćmiel.

Pokud budou v obci dva vozy, vše bude jednodušší. Jeden bude pro zásahy a druhý pro výjezdy technického rázu – například shazování sněhu ze střech a zmíněné soutěže. „Více pro naši jednotku nepotřebujeme. Vždyť výborně vybavená Jednotka požární ochrany II sídlí v Jablunkově a v Mostech u Jablunkova, profesionální sbor je v relativně blízkém Třinci, a území tak má kvalitní pokrytí.“ uzavřel starosta.

Další zprávy z regionu