Počkej chvilke. Poprosí autobusy ostatní řidiče

Třebaže to zákon ukládá, ne všichni řidiči zpomalují a dávají autobusům vyjíždějícím ze zastávky přednost. Změnit by to mohly speciální polepy, které se objeví na 30 autobusech jezdících na Třinecku a Jablunkovsku. Nápad vzešel z Mostů u Jablunkova.

Autobusy mají poutavé polepy. Foto. ba

Mostečtí zastupitelé se na svém zasedání shodli na tom, že v obci je potřeba začít řešit bezpečnost zejména na autobusových zastávkách bez zálivů. „Objevilo se několik návrhů, například svislé dopravní značení, což by ale vyžadovalo složitý schvalovací proces,“ podotkl místostarosta Mostů u Jablunkova Martin Procházka.

Místo instalace zákazových a příkazových značek se v Mostech u Jablunkova vydali jinou cestou.  Na zadní části autobusu jezdících v regionu se objeví speciální polepy. „Tato chytlavá kampaň řidiče osloví více než značka. Mnozí si uvědomí, že by zpoza autobusu stojícího na zastávce mohlo vyběhnout třeba jejich dítě nebo pes, a přizpůsobí se tak dopravní situaci v okolí autobusové zastávky,“ pokračoval Procházka.

Mostečtí vypracovali několik grafických návrhů, z nichž na posledním zasedání zastupitelstva vybrali dva. Na polepech o rozměrech 200 na 72 centimetrů bude stát: Počkej chvilke, bo za bus nevidíš a Díky, že mě pouštíš. „Šlo nám o to, aby text nebyl strohý, ale naopak, co nejvíce poutavý. S prosbou o souhlas jsem se obrátil na krajský úřad, který s oběma grafickými návrhy souhlasil. Všech třicet autobusů bude opatřeno polepy v průběhu října,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu