Podkroví bystřické školy voní novotou

Hotovo. Rekonstrukce podkroví 92leté budovy bystřické základní školy je minulostí. Škola má nově k dispozici čtyři učebny, kabinety i sklady. Budova se navíc stala bezbariérovou.

Nové školní prostory si prohlédli i zdejší zastupitelé. Foto: tm

Součástí areálu bystřických základních škol je i historická budova, ve které má zázemí česká škola, konkrétně děti z prvního stupně. Do začátku školního roku zde byly v podstatě pouze kmenové třídy. Na druhou stranu interiér školy má své kouzlo, což je dáno stářím budovy. „Rozhodli jsme se v půdním prostoru vybudovat nové učebny. Jsou čtyři, z toho jedna je kmenovou třídou, ostatní odborné – pro výuku angličtiny, přírodních věd a počítačová učebna,“ vypočetl ředitel zdejší základní školy Jan Čechura a dodal, že díky rekonstrukci škola získala i další prostory pro kabinety a sklady.

„Rekonstrukce se přes určité problémy zvládla, máme navezen i nábytek, jsou namontovány multimediální tabule, které jsme si částečně hradili z vlastních prostředků. Nyní nám zbývá dovybavit počítačovou učebnu a budeme mít hotovo,“ řekl ředitel. Součástí rekonstrukce byla i podmínka, že se škola stane bezbariérovou. Proto byla vybudována šachta, ve které je výtah – od sklepa až do nástavby. Nechybí ani plošina pro nechodící a schodolez. V podkroví je vybudováno i sociální zařízení pro vozíčkáře.

Rekonstrukce školy vyšla na 27,2 milionu korun, přičemž 17 milionů se obci povedlo získat z prostředků EU. „Školská infrastruktura stojí dlouhodobě v popředí zájmu bystřického zastupitelstva. Pevně doufám, že nynější projekt – technologicky, finančně i realizačně velice náročný, přispěje k dalšímu rozvoji této oblasti. Jsem rád, že se vše stihlo nejen díky součinnosti investora a zhotovitele, ale i díky obrovskému nasazení a obětavosti personálu školy,“ dodal na závěr starosta Bystřice Roman Wróbel.

Další zprávy z regionu