Pokud medvědice pozlobí, kraj ji může nechat odchytit

Pokud by se medvěd vrátil do našeho regionu a byl nebezpečný, mohou se odborníci pokusit o jeho odchyt. Výjimku pro odchyt medvědů vydal odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Medvědice Ema naposledy páchala škody v Řece, kde rozbila jeden úl. Foto: mr

Podle zmíněného rozhodnutí bude možné odchytit medvěda, v krajním případě jej i dokonce zabít. Má to ale několik podmínek. Šelmě, která se toulá v oblasti CHKO Beskydy či Poodří, žádná perzekuce nehrozí. Ovšem když z chráněné krajiny odejde, a navíc začne ohrožovat zdraví lidí, je to jiná. V tomto případě platí ona výjimka, podle níž může  Moravskoslezský kraj nechat medvěda odborně odchytit a převézt do chovatelského zařízení.

V našem regionu naposledy páchala škody medvědice Ema. Rozbila včelí úl v obci Řeka. „Naše obec se ale nachází právě na území CHKO, takže i kdyby v té době byla tato výjimka schválena, nás by se netýkala,“ poukázal starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Je přesvědčen, že medvěd do Beskyd patří, a pokud neohrožuje lidi, měl by v nich i nerušeně žít. „Co jsem slyšel, tak medvědice je teď někde na hranicích se Slovenskem. Hory jsou nyní plné turistů, tak si myslím, že asi bude někde v místech, kde má klid,“ dodal starosta.

Miroslav Kutal z Hnutí Duha zdůraznil, že odchyt nebo dokonce usmrcení je pouze krajní variantou. „Například ona medvědice Ema nezpůsobila od června žádnou škodu. Nechová se nijak nestandardně a v tuto chvíli se pohybuje na pomezí české a slovenské hranice v lesích,“ řekl Kutal. Kde přesně se vyskytuje medvědice, ochránci přírody vědí, protože je vybavena telemetrickým obojkem. „Například na Slovensku se lidé potýkají s tím, že medvědi si zvykli požírat lidské odpadky, zbytky jídel. To se u Emy naštěstí nestalo. Takže to, že byla viděna víckrát v okolí lidských obydlí, je způsobeno spíše četnou zástavbou domů než nějakým podivným chováním šelmy,“ dodal.

Podle ochránců přírody by se mohlo aktuálně pohybovat v Beskydech kolem pěti medvědů. Zmíněná výjimka platí do konce příštího roku.

Další zprávy z regionu