Policie kontroluje dálniční známky

Řidiči mohou na zpoplatněných úsecích komunikací v našem regionu již nyní potkat policisty, kteří provádí kontrolu elektronických dálničních známek. Nemít ji se rozhodně nevyplatí.

Policie se rychle dozví, zda má či nemá řidič zaplacenou dálniční známku. Foto: PČR

Elektronické dálniční známky jsou novinkou letošního roku. Policisté v Moravskoslezském kraji mají k dispozici několik kontrolních sad. Systém funguje v načtení registračních značek vozidel buď externí kamerou umístěnou ve služebním vozidle, nebo kamerou, která je součástí tabletu.

„Policisté tak kontrolují známky i na dálničních parkovištích. Mohou se také připojit na mýtnou bránu. Díky připojení na internet je databáze uhrazených časových poplatků za užití zpoplatněné pozemní komunikace aktuální,“ potvrdila tisková policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Systém oznamuje registrační značku a typ vozidla, údaje jsou porovnávány také například s databází odcizených vozidel, technických prohlídek a uhrazeného povinného ručení. Systém rozpozná také cizí registrační značky.

„Pokud systém oznámí vozidlo s neuhrazeným poplatkem za užití zpoplatněného úseku a policisté po ověření online dotazem zjistí, že vskutku nemá dálniční známku, provádějí fyzickou kontrolu,“ pokračovala mluvčí.

V případě neuhrazení poplatku jsou policisté oprávněni uložit blokovou pokutu na místě v příkazním řízení až do výše 5 000 korun, nebo přestupek oznámení příslušnému správnímu orgánu.

„V této souvislosti připomínáme, že loňské dálniční známky přestaly platit na konci ledna, z čelního skla je potřeba ji odstranit. Nyní je nutné mít na zpoplatněném úseku silnice známku elektronickou,“ upozornila mluvčí.

Další zprávy z regionu