Policisté chytili zloděje ještě před oznámením krádeží

Husarský kousek se podařil třineckým policistům. Dopadli dva zloděje jízdních kol ještě před tím, než si okradení lidé všimli své ztráty. Stalo se tak díky všímavosti kolemjdoucích i pohotové reakci strážců zákona.

Jedno z odcizených kol. Foto: PČR

V noci z neděle na pondělí přijali třinečtí policisté oznámení, že se někdo pokouší vloupat do jedné z místních večerek. Na místo ihned vyrazila hlídka třineckých policistů a speciální pořádkové jednotky. Oznamovatel jim sdělil, že se kolem prodejny pohybovalo několik podezřelých osob. Poté zjistili, že se pachatel pokusil dostat dovnitř přes okno, což se mu nepodařilo.

Obě hlídky začaly propátrávat okolí. Netrvalo dlouho a nedaleko místa si všimly dvou mužů rychle jedoucích na jízdních kolech. Proto je zastavily ke kontrole. „Dotyční nedokázali věrohodně vysvětlit, odkud mají kola. Tvrdili, že na nich přijeli z Ostravy za kamarádem. Když ale jeden z nich hledal v peněžence občanský průkaz, vypadla mu vlaková jízdenka dokazující, že do Třince nepřijeli na kolech, ale vlakem,“ vylíčila policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Následně policisté u jednoho z „cyklistů“ našli nářadí, konkrétně kleště a šroubovák. Oba proto sbalili a odvezli na stanici.

Tam vyšlo najevo, že oba výtečníci ve věku 29 a 50 let zálusk na večerku neměli. Policisté z nich naopak dostali přiznání k úplně jiné trestné činnosti. Podařilo se jim totiž zjistit, že během noci kdosi ukradl dvě jízdní kola, na což jejich majitelé přišli až v ranních hodinách. „V prvním případě měli odcizit jízdní kolo i s příslušenstvím z chodby domu přeštípnutím lankového zámku. Ve druhém případě se měli dostat v jiném domě do společné kolárny, odkud si měli odnést další kolo. Celková škoda způsobená odcizením přesáhla částku 35 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí s tím, že se oba zloději ke svému činu doznali. Uvedli, že chtěli na kolech odjet zpět do Ostravy a tyto zde prodat.

Jeden muž ukradl kolo horské, druhý silniční. Foto: PČR

Strážci zákona mužům ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě odsouzení hrozí staršímu muži až dvouletý pobyt za mřížemi. Mladší z mužů byl již v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen, proto mu nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

„Po provedených procesních úkonech mohla být odcizená jízdní kola vrácena zpět do rukou svým majitelům,“ doplnila Kateřina Kubzová.

 

Další zprávy z regionu