Policisté si posvítili na lidi, kteří přecházejí přes kolejiště

Hlavně dodržování zákazu přecházení přes koleje kontrolovali ve středu moravskoslezští policisté ve třech železničních stanicích. Na chodce, kteří riskují život a zdraví vstupem do kolejiště v místech, kde to není povoleno, si posvítili i na vlakové zastávce Třinec centrum.

Během středeční akce policisté přistihli celkem dvacet lidí při chůzi v kolejišti, kde je veřejnosti vstup zakázán. Foto: Policie ČR

„Tato speciální akce byla v letošním roce již druhá v pořadí. Uskutečnila se v železničních stanicích v Třinci, Karviné a Opavě a policisté při ní řešili v souhrnu 20 přestupků. Při první letošní akci řešili policisté 19 přestupků,“ sdělila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Upřesnila, že se jednalo o přestupky, kdy lidé vstoupili na dráhu či do obvodu dráhy na místech, která nejsou veřejnosti přístupná, je tam tedy zákaz vstupu: „Zejména, přecházeli mimo přístupové cesty vedoucí k nástupištím nebo od nich, pohybovali se tudíž v kolejišti.“  Kromě uvedených přestupků policisté řešili například i kouření na místech, kde je to zakázáno.

V loňském roce zjistili strážci zákona celkově téměř 800 případů zakázaného přecházení přes koleje. Letos v lednu, tedy za jediný měsíc, zaznamenali již 55 přestupků v běžném výkonu služby a 39 při obou speciálních akcích.

„Přecházení přes koleje v místech, kde to není povoleno, lze označit jako riskantní, a to ve vztahu k životu a zdraví, kdy v ohrožení je nejen přestupce, ale i ostatní osoby. Střet vlaku s člověkem může mít, a mívá, fatální následky,“ zdůraznila Štětínská a dodala, že jakékoliv aktivity policistů v této oblasti nesou rovněž preventivní prvek.

Lidé, kteří přecházejí přes koleje v místech, kde je to zakázáno, se dopouští přestupku, za který lze v příkazním řízení uložit sankci až do 10 000 korun. Jak však poznamenala Štětínská, policisté se v maximální možné míře snaží preventivními a cílenými akcemi hlavně o eliminaci uvedeného riskantního chování.

„Reakce na jakékoliv porušení zákona také v oblasti drah jsou nedílnou součástí denní činnosti moravskoslezských policistů. K intenzivnějšímu dohledu jsou určeny právě dílčí speciální akce, které se konají pravidelně, z hlediska frekvence každý měsíc. Policisté se zaměřují především na místa s vyšší koncentrací osob, tedy na železniční stanice ve větších městech a bezprostřední blízkosti stanic, a to průřezem celým naším krajem,“ dodala mluvčí moravskoslezské policie.

Další zprávy z regionu