Poslové jara už hledají v trávě potravu

Špačci, čejky, skřivani, čápi a další ptáci už přiletěli z teplých krajin. Je to neklamné znamení, že jaro, které si se svým příchodem zdánlivě dávalo načas, je již v plném proudu.

Čápi se už pídí za potravou. Foto: ba

Třebaže v minulých dnech nasněžilo a teploty klesly pod bod mrazu, jarní ráz počasí trvá prakticky od poloviny února. „Zhruba před měsícem se vrátily čejky. Momentálně je sledujeme  ve Vendryni. Loni se nám zde podařilo jejich hnízda ochránit, letos se o to pokusíme znovu,“ předeslal ornitolog a referent vodního hospodářství a ochrany přírody českotěšínské radnice Daniel Křenek.

Pokud jde o tah ptáků, ten už je nyní v plném proudu. „Špačci letos dorazili dříve, jsou tady už od poloviny února. Čejky přiletěly v termínu, skřivani také, ale  některé druhy ptáků na území České republiky zimovaly, kupříkladu čáp bílí či hmyzožravá pěnice černohlavá. V Českém Těšíně kosi černí sedí na vejcích už od 10. března,“ prozradil Křenek.

Ornitologové letos provádějí rozsáhlé sčítání skorců vodních na celém území CHKO Beskydy. „Ukazuje se, že skorci letos začali se stavbou hnízd také dříve  a doba hnízdění se posouvá už do února. Výsledky sčítání budou známy až během roku,“ upřesnil Křenek a doplnil, že ptákem roku 2020 je jiřička obecná.

Další zprávy z regionu