Poutníci vyrazili na Velehrad

První letní den by po ujitých 200 kilometrech měla na Velehrad dorazit skupina poutníků z různých koutů celé republiky, která se na cestu vydala v neděli dopoledne z Jablunkova. Na pouť jich vyrazilo 21 a předpokládá se, že se cestou budou přidávat další.

Poutníci se před cestou sešli v Muzeu Bible. Foto: muzeum

Poutníci měli sraz již v sobotu v jablunkovském Muzeu Bible, kde je přivítali, a symbolicky celý projekt Cyrilometodějské stezky na Jablunkovsku odstartovali starosta Jablunkova Jiří Hamrozi a poslankyně Parlamentu ČR Pavla Golasowská.

Na druhý den odstartovali z Jablunkova. Cyrilometodějská stezka je zavede na necelých 200 kilometrů dlouhý úsek rozdělený do osmi dnů putování. Projdou se Moravskoslezskými Beskydy, které jsou jednou z chráněných krajinných oblastí. Vystoupají na Radhošť, v Hostýnských vrších se zastaví v perle Moravy, na Svatém Hostýně. A poté přes Baťův Zlín doputují přes Archeoskanzen Modrá na Velehrad, kde jsou očekáváni 21. června.

Nové dálkové trasy Cyrilometodějské stezky zvou na poutní místa a archeologické lokality, které zásadním způsobem přispěly k rozvoji slovanské kultury. Jsou značeny obousměrně a vybízejí k putování bez hranic, a to nejen státních.

Na stovkách kilometrů pěších tras Klubu českých turistů (KČT) proto přibyly tmavě modré nálepky s bílým symbolem. Ty usnadňují orientaci v terénu právě na nových dálkových cyrilometodějských trasách, které nechalo v letech 2018-2019 vyznačit sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje sídlící ve Zlíně na základě spolupráce s KČT.

Symbol je odvozen z loga Cyrilometodějská stezka a symbolizuje soluňské věrozvěsty (postavy a iniciály C M) i fragmenty velehradské baziliky. Trasy tedy odkazují ke slovanským kulturním kořenům zapuštěným na našem území v době Velké Moravy. „Na Velehrad mohou zájemci dojít po značených turistických trasách již ze čtyř vzdálenějších míst na Moravě: z Jablunkova přes Pustevny a Svatý Hostýn, Vranova nad Brnem přes Křtiny, z Žítkové přes Luhačovice či z Mikulčic,“ řekla Martina Janochová z Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje.

Současné putování z Jablunkova není ojedinělou akcí. Již nyní se plánuje několik další podobných projektů z Jablunkovska směrem na Velehrad v rámci mezinárodního projektu kulturní Cyrilometodějské stezky.

Další zprávy z regionu