Pozor na falešné obchodníky!

Některým lidem v Třinci zazvonili u dveří lidé, kteří se vydávají za pracovníky firmy Innogy. Upozornili na to na sociálních sítích a zároveň na podezřelé návštěvníky přivolali městskou policii.

Průkaz spolupracovníka firmy Innogy. Foto: Innogy

V Třinci je podomní prodej už od roku 2013 zakázán. Těm, kteří vyhlášku poruší, hrozí na místě pokuta do 10 tisíc korun.

Falešní prodejci obcházejí domácnosti ve třech. „Měli sice nějaké průkazky, ale takové bych si vyrobila sama doma na koleni. Než jsem stihla zavolat městskou policii, byli bohužel pryč. Lidé by si ale na ně měli dát pozor,“ upozornila obyvatelka jednoho třineckého sídliště.

Mluvčí společnosti Innogy Linda Filuszová vysvětlila, že externí prodejci spolupracující s Innogy jsou vždy vybaveni identifikačním průkazem, který má jedinečný kód čítající deset znaků, z nichž první dva jsou vždy EX. „Na plastové kartičce je krom jména i číslo na zákaznickou linku, na které si lidé mohou ověřit bezplatně totožnost prodejce a jeho oprávnění nabízet produkty Innogy,“ upřesnila mluvčí.

Zákazníkům doporučuje, nejsou-li si jisti, ověřit si správnost údajů na kontaktních číslech dodavatelů energií. „Nezná-li operátor daného prodejce nebo nabízený produkt, jedná se nejspíš o neseriózní nabídku. Prodejce má povinnost se bez vyzvání identifikovat svým jménem a jménem společnosti, za kterou vystupuje,“ zdůraznila Linda Filuszová.

Jak dále řekla, externí prodejci jsou povinni se před vstupem do obce seznámit s případnou regulací prodeje. „To znamená, že když má město zakázaný podomní prodej, oni by neměli navštěvovat tamní domácnosti,“ řekla. Pokud pracovníci jejich společnosti se zákazníkem jednají, následně dojde k telefonickému dotazování, zda byl se službou spokojen.

Na třineckou městskou policii se obrací lidé několikrát do týdne, že byli osloveni nějakým prodejcem. „Řešíme to opravdu často, bohužel ti, kteří nabízí různé produkty, jsou už zběhlí a rychle se přesouvají na jiná místa ve městě, takže je docela náročné je dostihnout,“ podotkl ředitel strážníků Libor Motyka.

Navíc podle jeho slov mají prodejci různé fígle. „Oni ví, že je u nás ve městě podomní prodej zakázaný. Proto lidem své produkty nenabízí tradičně, ale jdou na to oklikou, třeba že dělají průzkum. Z tohoto důvodu je důležité, aby si lidé zapamatovali, jak přesně je oslovili a co jim chtěli prodat,“ zdůraznil ředitel.

Všem občanům doporučuje, aby těmto podomním prodejcům neotvírali dveře a už vůbec je nezvali domů. A ideálně, aby ihned volali číslo 156.

Další zprávy z regionu