Před šichtou si šel zaplavat do ledové řeky

Zahřeje se výklusem, svlékne se do plavek a vrhne se do ledové řeky. Pro většinu z nás nepředstavitelná šílenost, pro 37letého otužilce Romana Jochymka z Jablunkova naprosto běžná věc.

Roman Jochymek se ledové vody nebojí.

Ke splavu na Olši u Nieslanika v Jablunkově – Žihle Roman Jochymek přiklusal jen v teplácích, mikině a s malým batůžkem na zádech. „Pokud není silný mráz, chodím většinou v tričku s krátkým rukávem, na kterém mám jen bundu,“ řekl muž pracující v Třineckých železárnách. Měl před odpolední směnou.

Bylo krátce po deváté hodině, venkovní teplota se pohybovala kolem mínus dvou stupňů. „Počkáme na kamaráda Pepíka Straku. V zimních měsících, zejména když mrze, do Olzy sám nechodím, pro jistotu vždy s někým. Nejčastěji mě doprovází Pepa, jednou za rok do studené vody vleze i on. Koupal se v prosinci,“ prozradil Jochymek.

Svlékl se do plavek, postupně vlezl do vody a nakonec začal plavat podél splavu – tam a zpátky. V ledové vodě vydržel něco přes dvě minuty, pak pomocí lana vylezl na břeh a oblékl se. „Je to úžasný pocit, ostatně jako pokaždé. Dělám to tak vždy aspoň jednou týdně, někdy i dvakrát nebo třikrát. Mám u sebe i teploměr. Ve vodě naměřil mínus dva stupně. Silně proudící voda pod splavem nezamrzne, zatímco kousek vedle už ano,“ řekl.

Rekreační sportovec začal s otužováním koncem roku 2015. „Přišlo to tak nějak samo. Z domova jsem zvyklý na studený odchov, nikdy jsme nemívali přetopeno. Chlorovaná voda v bazénech mi nesvědčí, chodíval jsem plavat do řeky. Vždy mi bylo líto, když léto končilo. Rozhodl jsem se, že si plaveckou sezonu prodloužím,“ zavzpomínal vyznavač otužování, neboli termogeneze chladem.

„Nikdy jsem nebyl náchylný k nemocem, ale teď už nevím, co je to chřipka nebo horečka.“Roman Jochymek

Ze všeho nejdříve se Jochymek ponořil do naučné literatury a poslechl si rady kamarádů. A pak si začal dopřávat studenou sprchu. „Někdy dvě, někdy čtyři minuty. Občas se osprchuji a pak ležím ve vaně ve studené vodě. Takhle jsem to praktikoval dennodenně dva tři měsíce v kuse. Den začínám studenou sprchou, za den si dopřeji dvě tři. I po práci, ale napřed se umyji v teplé vodě,“ popsal Jochymek.

Zatímco na podzim vydrží v Olze i deset minut, nyní v zimě jen kolem tří minut. „Vloni jsem se koupal, když bylo mínus sedm stupňů. Před týdnem v úterý bylo mínus dvanáct. Vloni jsem to chtěl zkusit i v třeskutých mrazech, jenomže jsem uklouzl a natáhl jsem si šlachy. Nemohl jsem běhat a nezahřátý jsem do řeky vstupovat nechtěl. Nezastírám, že mě to mrzelo,“ dodal Jochymek, který už vyzkoušel i kryokomoru.

Pozoruje sám na sobě, že otužování má na jeho tělo blahodárný vliv. „Nikdy jsem nebyl náchylný k nemocem, ale teď už nevím, co je to chřipka nebo horečka. Jednou jsem měl rýmu, ale ta mě brzy přešla. Poplival mě týpek v autobuse když si kýchnul,“ zakončil Jochymek se smíchem.

Další zprávy z regionu