Přejezdy chrání světla a závory

Dva dříve nechráněné železniční přejezdy v Ropici se dočkaly zabezpečení. Na jednom z nich se v minulosti stala smrtelná dopravní nehoda. Nyní tam na přijíždějící vlak upozorňuje světelná signalizace. Další modernizace přejezdů začne zanedlouho v Hnojníku.

Přejezd v Ropici závory sice nemá, ale výstražná světla jsou nepřehlédnutelná. Foto: mr

Oba přejezdy v Ropici označovaly jen kříže. Správa železnic se proto rozhodla pro instalaci světelné a zvukové signalizace a na jednom z nich i závor.

„Koncem srpna práci dokončili, takže oba přejezdy jsou již bezpečnější, za což jsme moc rádi. Na jednom se stala před lety vážná dopravní nehoda s úmrtím, zde přibyla světla. Na tom druhém i závory,“ přiblížila starostka Ropice Gabriela Szmeková.

Ozvaly se i hlasy proti
Pokračovala, že v obci sice ještě jsou další nechráněné přejezdy, ale jsou na přehledných místech a nestaly se na nich žádné nehody.
„Samozřejmě, někteří lidé byli proti, vadí jim hluk zvukové signalizace a možná i ta blikající světla, ale myslím si, že bezpečnost lidí je přednější. Věřím, že to pro nikoho nebude nijak zásadní problém,“ doplnila starostka.

Úplná uzávěra přejezdu
Zatímco v Ropici je hotovo, v Hnojníku obyvatele čeká stavba, která s sebou přinese jedno omezení. Ve dnech 16. až 26. října Správa železnic úplně uzavře železniční přejezd směrem na Komorní Lhotku (u bývalé prodejny COOP u Konečného) z důvodu instalace závor.

Obec se proto obrací na obyvatele své i Komorní Lhotky, aby respektovali dopravní značení jak objízdných tras, tak i značení v místě provizorního chodníku přes koleje, který bude v rámci této stavby zřízen.

„Samozřejmě nás moc těší, že dva naše přejezdy budou bezpečnější. Obzvláště u tohoto vítám závory, protože je v místech dost nešťastný sklon cesty a člověk často vidí přijíždějící vlak až na poslední chvíli,“ kvitovala starostka Hnojníku Dagmar Malíková.

Správa železnic letos rekonstruuje na trati Frýdek-Místek – Český Těšín hned pět přejezdů. „Všechny přejezdy v rámci rekonstrukcí vybavíme asistenčním systémem pro nevidomé,“ připomenul mluvčí správy Dušan Gavenda. Náklady spojené s rekonstrukcí přesahují 75 milionů korun.

Další zprávy z regionu