Při aktivním odpočinku může být hlouběji do kapsy

Jít si po šichtě zahrát fotbálek do pronajaté tělocvičny a udělat si žízeň na „jedno“ se letos začíná prodražovat. Kvůli růstu cen energií se zvyšují i částky za komerční pronájmy sportovišť.

Dům dětí a mládeže v Třinci. Foto: archiv TH

Ovšem energie je stejná jak pro dospělé, tak pro děti. I za jejich volnočasové aktivity zřejmě budou muset rodiče více prohrábnout kapsu, ač se obce snaží držet přijatelné ceny a činnost dětí a mládeže podporovat.

Například už dnes je pronájem tělocvičny v Jablunkově dražší. Dříve si sportuchtiví nadšenci zaplatili za 1,5 hodiny pronájmu 550 korun. Nyní je částka 820 korun. „Je to kvůli energiím, na jejichž navýšení musí příspěvkové organizace reagovat. Nárust cen se nepromítá pouze do domácích rozpočtů, ale i do městské pokladny,“ řekl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi, který přislíbil spolkům podporu města.

Naopak k navýšení cen se zatím neschyluje v bystřickém bazénu. „Chceme dát nově vzniklé situaci čas. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Jak jsme pohyb podporovali projektem Sportem proti covidu, i nyní chceme podpořit tělesné aktivity na bazénu nezvyšováním cen,“ naznačil místostarosta Bystřice Marcel Čmiel. Podle něj je stávající doba pro lidi těžká, i proto chtějí v obci zachovat alespoň některé oblasti života bez zdražování.

Kvůli financování volnočasových aktivit dětí musí jinde ušetřit bystřický dům dětí a mládeže. „I když škola od letošního ledna zvýšila hodinové nájmy, my v současné době nebudeme kroužky pro děti zdražovat. U nás je úplata za zájmové vzdělávání celoroční, takže budeme muset pokrýt zvýšené náklady za pronájmy hal z provozních prostředků,“ nastínila ředitelka zdejšího DDM Jarmila Wróblová.

V současné době kroužky ani kurzy nezdražují v DDM Třinec. „Toto určitě bude platit do 31. srpna. Ceny letních táborů jsme navýšili přibližně o 10 procent kvůli vzrůstajícím cenám dopravy a potravin,“ řekl ředitel DDM Třinec Zdeněk Walach. Ohledně nového školního roku budou ještě cenu kroužků od 1. září zvažovat. „Pokud bude nějaké navýšení ceny, určitě to nebude nic zásadního. Chceme zachovat velmi příznivou cenu a dosažitelné volnočasové aktivity pro všechny děti,“ upřesnil Walach.

Více jsme přinesli v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu