Proměna Hlavní třídy bude oříškem

Nebude jednoduchá a patrně bude během na dlouhou trať. Revitalizace Hlavní třídy v Českém Těšíně byla tématem diskuze vedení radnice, architektů a občanů ve čtvrtek v Čítárně a kavárně Avion. Městu svazuje ruce fakt, že mu budovy nepatří.

Revitalizace Hlavní třídy je naplánována na rok 2023. Foto: ba

Hlavní třída, nazývána jako vstupní brána do Polska či naopak do České republiky, je jednou z nejvýznamnějších ulic v Českém Těšíně. Během desetiletí prošla řadou proměn, několikrát se změnil i její název. „Dodnes si pamatuji, jak jsem si v papírnictví na rohu kupovala sešity. Naproti byla bižutérie s prázdnými regály, na jednom stála krojovaná panenka. Pamatuji si, že jsem sedávala v cukrárně na žlutých sedačkách, koupila jsem si tři špičky za 4,50 Kčs,“ vrátila se ve vzpomínkách do svého dětství starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Ulice plná života a provozoven všeho druhu se začala výrazně měnit po privatizaci, která proběhla v letech 2005 – 2006, kdy všechny nemovitosti přešly do rukou soukromých vlastníků. Většina bytů i provozoven změnila majitele a s nimi také nabízený sortiment – převažují oděvy, alkohol a tabákové výrobky.

Více se dočtete v dnešním tištěném vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu