Průlom v jednání – město získalo celý areál PZKO

Trvalo to dlouhé roky, ale nyní je konečně jasno. Město Jablunkov se konečně dohodlo s místní organizací PZKO na odkupu pódií a dalšího majetku v areálu v Městském lese.

Městský les v Jablunkově bude patřit celý městu. Foto: pm

Na posledním zasedání zastupitelů pro to zvedla ruku většina přítomných. O odkup projevilo zájem město, které vlastní pozemky v areálu. Obě strany se sešly už v červnu a tam se dojednaly podrobnosti transakce. „My jsme původně chtěli, aby nám město převedlo pozemky za symbolickou cenu. Vždyť se o ten areál staráme dlouhé roky a už jsme do něj investovali přes pět milionů korun. Přišlo nám to tedy jako logický krok. Na tom jsme se ale nedohodli,“ vysvětloval předseda hlavního výboru PZKO v Jablunkově Jan Ryłko. Jak řekl, na tomto mohla jednání krachnout. „Jenže areál nám chátrá a potřebuje velkou investici, na kterou nemáme peníze. Takže bychom se sice mohli dále přít s městem, ale nikam by to nevedlo. Proto jsme přistoupili na variantu, že pódia, sociální zařízení a další městu prodáme, aby mohlo zažádat o dotace a areál zmodernizovat,“ argumentoval Jan Ryłko.

Zastupitelé Jablunkova na svém posledním zasedání v tomto volebním období řešili i odkup majetku PZKO. Foto: mr

Někteří zastupitelé ale prodej nepodpořili. „Říkáte, že je areál jakýmsi rodinným stříbrem Jablunkova. Proč ho ale kupujeme za cenu zlata?“ netajil rozčarování Petr Sagitarius. Chtěl, aby se bod z programu vyňal a lépe dopracoval. Starosta Jablunkova Jiří Hamrozi kvituje, že koupí majetku od PZKO se městu otevírá šance na výraznou rekonstrukci areálu. „Je to první krok k tomu, abychom mohli žádat o dotace. Pokud všechno skončí dobře, budeme dělat projektovou dokumentaci, jak by měl areál městského lesa vypadat. Máme již zhotovenou ideu, na které jsme se shodli i se zástupci PZKO,“ je spokojený starosta.

Více se o tématu dočtete v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu