Půlnoční mše v Gutech bude opět pod širým nebem

Vánoce jsou tady, ale sen o tom, že by mohla být půlnoční mše už v novém kostelíku v Gutech, se rozplynul jak pára nad hrncem. Biskupství totiž stále nedořešilo s hasiči způsob hlášení požáru a na místě se tak ani nezačalo stavět.

Místo vyhořelého kostela v Gutech stále zeje prázdnotou. Foto: Robert Mročka

V Gutech, kde stával dřevěný kostelík, se stále nic neděje. Minulý rok tamní farář Kazimierz Płachta doufal, že se letošní půlnoční mše bude konat již v kostele. Nyní je ale jasné, že tomu tak nebude. „Sejdeme se tedy opět venku 24. prosince. Mše svatá začne ve 23 hodin, předcházet jí bude živý betlém a koledování,“ pozval všechny duchovní.

Hrubá stavba kostela rostla v Hošťálkové na Valašsku. A to z toho důvodu, že Biskupství ostravsko-opavské stále nemá v kapse stavební povolení. „Obnovu žháři vypáleného kostela již podruhé zablokovalo zamítavé stanovisko Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje. Důvodem je dle vyjádření hasičů nedostatečné řešení protipožární ochrany kostela, především řešení detekce požáru,“ uvedl vedoucí stavebního odboru Biskupství ostravsko-opavského Václav Kotásek.

Podstatný je opětovný nesouhlas s napojením zabezpečení kostela na pult centralizované ochrany soukromé bezpečnostní agentury. Profesionální hasiči s tímto nesouhlasí, protože by podle nich nemuseli být o případném požáru informováni včas. A vzhledem k tomu, že se jedná o dřevěný objekt na odlehlém místě, jde doslova o minuty. „Příslušná vyhláška nám ale umožňuje provedení systému s hlídáním objektu za pomoci bezpečnostní agentury,“ argumentoval Kotásek.

„My bychom souhlasili s napojením zabezpečení kostela na pult hasičů, není to však možné z důvodů finančních požadavků,“ povzdychl si Václav Kotásek. Jak dále řekl, náklady účtované ze strany HZS za napojení objektu na pult centralizované ochrany činí měsíčně 3 135 korun. Dále je třeba platit dalších 4 235 korun měsíčně, a to firmě, která zajišťuje přenos dat. „Tyto platby nejsou v reálných možnostech věřících z Gutů, ale ani většiny dalších vlastníků kulturních památek. Proto je u nás napojeno na pult HZS velice málo památek,“ argumentoval mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Jak dále uvedl, biskupství si na ochranu nového kostela pořídilo elektrickou požární signalizaci s detekcí požáru uvnitř i vně kostela na velmi vysoké technické úrovni, která počítá s napojením zabezpečovacího zařízení na pult soukromé bezpečnostní agentury se statusem „ohlašovna požárů“. Příslušná agentura poskytuje své služby na Třinecku již přes 20 let řadě firem, veřejných institucí i orgánů státní správy. Siuda sdělil, že službu je schopna poskytnout za měsíční platbu 700 korun.

Mluvčí hasičů Petr Kůdela jen zopakoval, že je jejich stanovisko neměnné.

 

Další zprávy z regionu