Radniční galerii zdobí fotografie z cest

Tři zdánlivě nesouvisející témata zachytil na fotografiích zaměstnanec třineckého magistrátu Radim Tesarčík. Svou výstavu, která je k vidění ve třetím patře úřadu, nazval Cesty. Jsou rozdílné, a přesto je něco spojuje.

Vernisáž na chodbě úřadu se stala už běžnou záležitostí. Foto: mr

První stěžejní část výstavy se jmenuje Fajront. „Snímky vznikaly v Třinci ve večerních hodinách mezi devátou a jedenáctou hodinou, kdy se střídají směny a polovina lidí běží na šichtu a ta druhá polovina, unavená a znavená, spěchá domů nebo hledá zapomnění či naplnění někde jinde,“ vysvětlil návštěvníkům vernisáže Radim Tesarčík.

Pokračoval, že cesty těchto lidí nočním městem mohou na někoho působit depresivně. „Ale Třinečáci rozhodně nejsou z cukru a zvládnou toho hodně. Vždy další den vstanou a jdou dál a plní si své sny a žijí své životy,“ usmál se autor.

Pokusil se o oslí můstek, kdy z každodenních cest Třinečanů se přenáší na cesty jiné, tentokrát po Islandu. „Tato země je pro mne srdeční záležitost. Je to kout světa, kde není v podstatě nic, ale zároveň je tam všechno. Našel jsem tam hromadu krásných míst plných různých magických bytostí,“ pokračoval.

Poslední část cesty přivede návštěvníky výstavy do světa fantazie. Radim Tesarčík vytvořil za pomoci zeleniny fantazijní krajiny, ve kterých si každý může najít své představy. „Tuto svou cestu jsem realizoval doma s hromadou zeleniny. Musím říct, že když jsem ji v supermarketu kupoval, dívali se tam na mě dost divně, když jsem si dlouze vybíral kedlubny či brokolice podle tvaru a velikosti. Ale stálo to za to,“ přiznal Radim Tesarčík.

Podařilo se mu tak například vytvořit močál v jižní Virginii, a to jen za pomoci petrželí, celeru a několika vyluhovaných čajů. „Je tedy vidět, že tři nesourodé celky, Fajront, Island a Zeleninové krajinky se dají krásně propojit,“ dodal Radim Tesarčík.

Další zprávy z regionu