Region čeká další dopravní uzávěra. Opět ve Stříteži

Celé jaro a kus léta trvala rekonstrukce silnice ze Stříteže do Ropice. Po chvilce klidu přichází další dopravní omezení. Stopka zastaví veškerou dopravu na cestě ze Stříteže do Vělopolí.

Důvodem uzávěry je stavba přemostění na trase obchvatu. Foto: mr

„Uzavíraný úsek je v délce 450 metrů, a to od domu č. p. 121 po katolický kostel a hřbitov. Uzavírkou dojde k zamezení dopravního propojení Stříteže a Vělopolí a bude v celé šíři vozovky včetně přilehlých komunikací,“ objasnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal. Uzávěra začíná 23. srpna a potrvá do jara 2022.

Omezení se dotkne i autobusové dopravy a Integrovaného záchranného systému mimo vozidla stavby a dopravní obsluhy přilehlých domů. „Objízdná trasa s označením Vělopolí bude po silnici č. II/474 v Hnojníku až do Třanovic, dále po silnici č. II/648 až do Českého Těšína, části Horní Žukov, kde se předpokládá užití místní komunikace na ulici Vělopolské,“ popsal. Vysvětlil, že uzavření silnice bylo nutné vzhledem k výstavbě přemostění na posledním úseku obchvatu Třince, který se právě staví.

Zatímco motoristé se musí smířit s objížďkami, pěší se ze Stříteže do Vělopolí a naopak dostanou. Připraven totiž pro ně bude bezpečný koridor se zpevněným povrchem, který se vyhne stavbě. Autobusové zastávky ve Stříteži Kostel, Transformátor a Obecní úřad, budou po dobu uzávěry zrušené.

Starosta Miroslav Jaworek ale ujišťuje, že obec udělala vše pro to, aby dopravní omezení doléhalo na Střítežany co možná nejméně. „Takže jsme si vybojovali autobusovou linku pro školáky,“ ujistil.

Uvědomuje si ale, že půlroční uzavření jediné silnice vedoucí do Vělopolí bude pro lidi hodně náročné. „Zasáhne to mnoho skupin lidí. Například věřící budou muset do kostela pěšky nebo pojedou na okolo. Lidé, kteří bydlí na kopci v lokalitě u kostela, se hůře dostanou do centra obce a omezí je to na cestě na nákup, k lékaři či na úřady,“ pokračoval Jaworek.

Obavy neskrývá ani starostka Vělopolí Vladislava Latochová. „Vnímám ale pozitivně, že se podařilo zajistit autobusovou dopravu pro děti. V obci máme dva občany, kteří dojíždí do práce do železáren. Těm se nám podařilo domluvit, že po dobu uzávěry nebudou mít noční směny,“ popsala. Uvědomuje si, že občanům dopravní omezení ztíží život. „Na druhou stranu ale s tím nic udělat nemůžeme, takže se s tím smiřme a těšme se, že až bude obchvat postavený, bude se nám zase žít o trochu lépe,“ shodují se Jaworek s Latochovou.

Další zprávy z regionu